in

Porečki Stožer civilne zaštite odrađuje velik posao u suzbijanju širenja koronavirusa

U vrijeme ove pandemije naš se život značajno promijenio. Dok većina građana mora biti što više kod kuće i socijalno se distancirati, ima i drugih koji moraju raditi da bi životna svakodnevnica onih drugih mogla funkcionirati. U tom su sustavu brojna zanimanja – od medicinskog osoblja i trgovaca do vatrogasaca, policije, djelatnika i volontera Crvenog križa i drugih.

Stožer kontrolira i provođenje mjera na tržnici i u trgovinama

Svi zajedno uključeni su u rad lokalnih stožera civilne zaštite koji su preuzeli veliku ulogu u provođenju mjera za suzbijanje širenja novog koronavirusa. Osim što su zaduženi za izdavanje propusnica, lokalni stožeri dužni su nadgledati provođenje propisanih mjera, koordinirati nabavu opreme, hrane, dostave i pomoći. Tako porečki Stožer već gotovo puna dva mjeseca svakodnevno radi kako bi osigurao što bolje funkcioniranje kako službi, tako i svakodnevnog života.

Pitali smo u Gradu Poreču da nam pojasne što se sve radi u zadnje vrijeme.

-Prije uvođenja e-propusnica na izdavanju propusnica radilo je ukupno 15 ljudi i to u smjenama, sedam dana u tjednu kako bi se pravovremeno odgovorilo na stotine upita. Nakon što je porečki Stožer zatražio ukidanje propusnica za područje Poreštine, uslijedilo je i ukidanje propusnica za područje cijele županije što je utjecalo i na smanjeni broj predanih zahtjeva, poručuju iz gradske uprave koja je doista s propusnicama odradila velik posao.

No, to nije sve, jer komunalni i prometni redari, zajedno s policijom, te javnom vatrogasnom postrojbom i lokalnim vatrogasnim društvima i dalje svakodnevno obilaze javne površine, igrališta i plaže kako bi osigurali da se propisane mjere i provode. Uz njih, komunalno poduzeće Usluga svakodnevno provodi dezinfekciju javnih površina, te pomaže u dostavi hrane i ostalih potrepština onima u potrebi, a Crveni križ Poreč koordinira brojne volontere, donacije i dostave.

-Stožer se redovno koordinira i svoje zaključke predlaže županijskom stožeru, sve kako bi se smanjila opasnost od zaraze koronavirusom i širenja pandemije, te bi se u što kraćem vremenu sve gospodarske i svakodnevne aktivnosti mogle nesmetano odvijati, za dobrobit svih građana i gospodarskih subjekata.

Stožer još jednom zahvaljuje svim sugrađanima na iznimno odgovornom ponašanju, razumijevanju i pomoći tijekom epidemije novog koronavirusa. Upravo je to glavni razlog zašto cijela Istra proteklih dana ostvaruje odlične rezultate. Vjerujemo kako će se, ukoliko se taj trend nastavi, naš život početi polako vraćati u normalu, poručili su iz Grada Poreča.

Bez posla bi mogao ostati svaki četvrti građanin EU: U Hrvatskoj ugroženo 200.000 radnika

LJUBAV PREMA GASTRONOMIJI – Anamarija iz Buja i Kristina iz Novigrada na Instagramu preporučuju najbolje lokale, vinare, maslinare…