in

LJUBAV PREMA GASTRONOMIJI – Anamarija iz Buja i Kristina iz Novigrada na Instagramu preporučuju najbolje lokale, vinare, maslinare…

Kristina Ritoša i Anamarija Bassanese

Anamarija Bassanese iz Buja i Kristina Ritoša iz Novigrada upustile su se u zanimljivu gastronomsku avanturu. U svibnju prošle godine sasvim spontano došle su na ideju kako svoju ljubav prema enogastronomiji približiti svojim prijateljima i poznanicima koji su ih često pitali da im preporuče gdje dobro jesti i piti. U Istri takvih mjesta ne manjka, pa su otvorile na Instagramu profil delicious.istrian.restaurants.

U ovo doba globalne pandemije njihova je aktivnost u mirovanju, ali zanimljivo je čuti kako je sve počelo. I nastavit će gdje su stale čim se ova korona-kriza smiri.

-Ideja je došla u svibnju prošle godine sasvim spontano upravo prilikom posjete jednom ugostiteljskom objektu. Kako smo oduvijek stalno negdje u điru, poznanici i prijatelji uvijek su nas pitali da im preporučimo dobar restoran i slično. Otvorile smo Instagram profil delicious.istrian.restaurants i u jako kratkom roku počeli su nam se javljati ugostitelji koji su aktivni na toj društvenoj mreži. Nakon toga,  javile smo se ugostiteljskim objektima u koje smo i ranije odlazile. Zadovoljne smo kako je ideja prihvaćena od samog početka, pričaju nam djevojke.

Od svibnja 2019. do ožujka 2020. posjetile smo 50 – ak ugostiteljskih objekata na području cijele Istre, od onih najstarijih i najpoznatijih do onih novijeg datuma otvaranja. Posjet lokalu uvijek poprate fotografijama koje objavljuju u storyju, kroz instagram objave te na blogu uz kratki osvrt s ocjenama. One se kreću u 7 kategorija, odnosno ocjenjuju lokaciju, ambijent, ponudu, cijene, osoblje, okus jela i dekoracije. Smatraju da je potrebno zadovoljiti sve kategorije kako bi doživljaj bio potpun. Svaka kategorija nosi 3 boda, ukupno 21 bod. Bodovi si popraćeni smajlićima (1 bod – veseli, pola boda – indiferentni, 0 bodova – tužan smajlić).

-Početkom siječnja u objavi na instagramu objavile smo najbolje restorane za 2019. godinu koje smo posjetile. Objavljujemo isključivo ugostiteljske objekte koje smo osobno posjetile. Posjeta bi bilo i puno više, no s obzirom na nedostatak slobodnog vremena, osobito u ljetnim mjesecima,  zadovoljne smo odrađenim brojem posjeta. Osim restorana posjetile smo i brojne eno – gastro manifestacije, poput festivala tartufa, vina, pjenušaca i druge diljem Istre, te i njih predstavile svojim pratiteljima na Instagramu. Također, surađuju i s nekoliko renomiranih vinara.

-Kad se situacija stabilizira već imamo u planu restorane koje ćemo posjetiti, kao i vinare. Trenutno objavljujemo restorane, OPG-ove, maslinare i druge koji imaju dostavu. Kroz story smo od kad su restorani zatvoreni promovirali također i vinare. Šalju nam fotografije jela iz svog doma i s kojim ih vinom sljubljuju. Neki dan putem storyja prisjetile smo se nekih manifestacija koje smo posjetile tako što smo za svaku napravile kratki video.  Ovih dana ćemo također objavljivati vinare i slično. Većinu storyja sačuvale smo u naglascima na profilu. Uz to, smišljamo nove ideje i planove za budućnost, vele ljubiteljice gastronomije.

Pozvale su ugostitelje, vinare, maslinare i druge zainteresirane koji imaju dostavu svojih proizvoda da im se jave, a one će ih objaviti na storyju na Instagramu.

Inače su obje zaposlene u turizmu, a njihov je rad, kažu, oduvijek povezan s ljudima.

-Trenutno ovo nam je samo hobi kojem smo posvetile veliki dio slobodnog vremena. Odlučile smo se upustiti u eno – gastro avanturu u prvom redu iz ljubavi prema Istri i istarskoj gastronomiji te kako bi pratiteljima približile ono što Istra ima – a ima jako puno, počevši od tradicionalne istarske kuhinje, cijenjenih vina, kvalitetnog maslinovog ulja, traženih tartufa do brojnih kvalitetnih manifestacija.

Želimo poručiti svima da u ovoj situaciji pozitivno razmišljaju, budu odgovorni te da čuvaju sebe i druge, zaključile su Anamarija i Kristina.

Porečki Stožer civilne zaštite odrađuje velik posao u suzbijanju širenja koronavirusa

VRSARSKA KUĆA U PRIRODI: Koronavirus odgodio početak gradnje Znanstveno-edukacijskog centra u Kontiji