in

POREČKI VATROGASCI obilježili blagdan sv. Florijana – Ova je godina velik iskorak za JVP

Foto Tanja Kocijančić

U čast blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, porečka Javna vatrogasna postrojba priredila je danas, 4. svibnja, skromni prijem na kojem su bili gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima i novinari.

Vatrogasna postrojba Poreč – Foto Tanja Kocijančić

U uvodu je zapovjednik JVP-a Denis Matošević predstavio prvu jutarnju smjenu, šest vatrogasaca koji su s 15 vozila spremni za sve intervencije.

Čestitajući im blagdan njihova nebeskog zaštitnika gradonačelnik je istaknuo kako je ovaj dan prigoda za naglasiti značaj vatrogastva u komunalnom, preventivnom i zaštitarskom životu grada Poreča, ali i u društvenom. Naglasio je da su u svakodnevnom kontaktu od prošle godine, otkad je počela pandemija, tijekom koje su vatrogasci odradili veliku ulogu. Trenutno pomažu u masovnom cijepljenju zajedno s pripadnicima Crvenog križa Poreč.

-Sa zapovjednikom Matoševićem čujem se svakodnevno i po nekoliko puta na dan i znam da od samog početka širenja koronavirusa intenzivno rade i sudjeluju u provođenju mjera Stožera, kako lani na početku širenja pandemije, tako i sada kada su nam pomoć i podrška u provođenju cijepljenja na cijepnim punktovima. Nažalost, dogodili su se i potresi u središnjoj Hrvatskoj gdje su naši vatrogasci puno pomogli, rekao je Peršurić, dodavši da će do rujna porečki JVP dobiti pet novih vatrogasnih vozila a krajem sezone i novu oprema za intervencije u slučaju poplave.

Vatrogasna postrojba Poreč – Foto Tanja Kocijančić

Naime, podsjetio je gradonačelnik, u suradnji s Gradom Porečom provodi se strateški EU projekt STREAM iz područja prilagodbe klimatskim promjenama u sklopu kojeg će JVP dobiti spomenutu opremu vrijednu 700.000 kuna. To će omogućiti da porečka postrojba bude jedna od prvih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja će biti opremljena za djelovanje u kriznim situacijama poplave.

Zapovjednik Matošević zahvalio se Gradu Poreču na stalnoj podršci.

Vatrogasci Poreč – Prijem povodom sv. Florijana 4. svibnja 2021.

-Uz sve uobičajene intervencije imali smo zadnjih godinu dana nekoliko prirodnih nepogoda u kojima smo bili maksimalno angažirani – pandemija, ljetna požarna sezona, poplave na Poreštini i potres u Baniji gdje smo bili angažirani u sanaciji. Prošle godine imali smo rekordnih 627 intervencija, a inače godišnji prosjek je 350 intervencija. Zato zahvala vatrogascima na učinkovitom radu i zalaganju. Osim tih operativnih aktivnosti imali smo i drugih poput usuglašavanja s novim zakonom, predložili smo novi Statut, formirali smo vatrogasno vijeće i drugo. Ove godine nam dolazi pet novih vozila plus jedna specijalna prikolica za ispumpavanje i spašavanje i rad na vodi.

Ova će godina biti velik iskorak za vatrogastvo Poreča i Poreštine što nam je motiv i poticaj za daljnji rad i drago nam je da Grad primjećuje naš rad i podržava naše aktivnosti, naglasio je zapovjednik Matošević.

Ukradeno plovilo

IN MEMORIAM: Napustio nas je DRAGO ORLIĆ