in

POREŠTINA: HZZO u nove urede na rivi ulaže 225.000 eura. Doznali smo što će sve imati i kako će se preurediti  

Foto Tanja Kocijančić

Pozitivno je ovih dana na Poreštini odjeknula vijest o preseljenju ureda Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranja, koji se već godinama nalaze u zgradi bez lifta u Ulici Nikole Tesle, na puno bolju lokaciju na adresi Obala m. Tita 2. Radi se o prostoru nekadašnjeg Riviera Inženjeringa u samom prizemlju, na početku rive pored gostione Istra. Prostor je puno veći i bit će pristupačniji svima, posebice starijima, osobama s invaliditetom i teško pokretnima. Nebrojeno su puta Grad Poreč i njegovi vijećnici pitali i tažili od nadležnih institucija da se uredi presele na svima dostupnu lokaciju. Kako je nedavno objavio gradonačelnik Loris Peršurić koji se kao novopečeni saborski zastupnik u Zagrebu sastao s ravnateljem HZZO-a Lucijanom Vukelićem, očekuje se da će novi uredi biti preuređeni i spremni za useljenje do kraja ov godine.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Zbog važnosti ove teme za cijelu Poreštiu pitali smo zagrebačku središnjicu Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranja da nam da sve informacije o uređenju, datumu dovršetka, cijeni radova i vrijednosti kupljene nekretnine, te što će se sve nalaziti u novim prostorima.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Evo što su nam odgovorili.

HZZO je stekao pravo vlasništva poslovnog prostora na osnovi ugovora o zamjeni nekretnine u vlasništvu HZZO-a u Poreču, Nikole Tesle 5, s nekretninom u Poreču, na adresi Obala M. Tita 2, uz obvezu plaćanja razlike u vrijednosti nekretnina u iznosu od 2.054.120 kuna.

Sadašnji poslovni prostor površine 68,56 m2 u kojem je trenutno smještena Ispostava Poreč neadekvatan je za obavljanje redovnog poslovanja HZZO-a s obzirom da se prostor nalazi na II. katu zgrade, nema osiguran pristup za osobe s invaliditetom, trudnice i osiguranike starije životne dobi (nema dizala). Nadalje, prostor površinom i rasporedom prostorija ne zadovoljava potrebe, budući da je nedostatan broj šaltera (jedan šalter s dva šalterska mjesta), nedostaje čekaonica (kao čekaonica koristi se hodnik), a ne postoji mogućnost reorganizacije postojećeg prostora. Također, tijekom turističke sezone povećava se broj stranaka (turisti i sezonski radnici) što predstavlja dodatnu poteškoću budući da se stvaraju gužve zbog velike fluktuacije stranaka u tom prostoru.

Zbog opisanog stanja, HZZO je duži niz godina poduzimao radnje radi pronalaska drugog odgovarajućeg poslovnog prostora, te se prethodno obratio Ministarstvu nadležnom za državnu imovinu i jedinici lokalne samouprave sa zamolbom za smještaj Ispostave u adekvatnom prostoru.

Nakon provedbe javnog natječaja za prikupljanje pisanih ponuda za prodaju, odnosno zamjenu poslovnog prostora, odabrana je nekretnina na adresi Obala M. Tita 2. Taj prostor površine 166,38 m2, smješten je u prizemlju stambeno poslovne zgrade te zadovoljava prostorne potrebe i nema arhitektonskih barijera za pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

Radovi na uređenju novog prostora obuhvaćaju izvođenje građevinsko obrtničkih radova, hidrotehničkih instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacija i strojarskih instalacija. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 199.866,41 eura, uvećano za iznos poreza na dodanu vrijednost.

U novom prostoru predviđen je smještaj četiri ureda i šalter dvorana s četiri radna mjesta, s time da je jedan šalter prilagođen slijepim i slabovidnim osobama te osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Uz sanitarni čvor za zaposlenike, predviđen je i wc za stranke prilagođen osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, odgovoreno nam je iz ureda glasnogovornika HZZO-a.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

novigrad djeca vrtić

KLUPICA ZA SRCE u subotu u Novigradu – Istarski mališani u humanitarnoj akciji za Dječji dom „Ruža Petrović“

Plaža Špadići - Foto Grad Poreč

POREČ uređuje plaže i dječja igrališta