in

Poreština: Uređujete vrt ili kortu? Evo kako pravilno zbrinuti otpad koji Usluga više neće odvoziti besplatno

Ustrojem novog sustava gospodarenja otpadom zeleni otpad iz vrtova, što uključuje lišće, granje, travu i slično, sakuplja se u posebne vreće namijenjene za biootpad, koje korisnici mogu kupiti u Uredu za korisnike komunalne tvrtke Usluga Poreč. Cijena tih vrećica iznosi deset kuna po komadu, a po pozivu korisnika djelatnici Usluge besplatno, bez dodatne naknade, dolaze na kućnu adresu, uzimaju vreće i adekvatno zbrinu otpad.

Isto tako, osim odlaganja u za to predviđene vreće, građani to mogu sami odvesti na odlagalište Košambra gdje se otpad preuzima, važe, a sama usluga naplaćuje 0,45 kuna po kilogramu.

Glomazni otpad korisnici ( fizičke osobe – kućanstva ) mogu besplatno jednom godišnje predati sa samog kućnog praga. Pozivom na broj 052/555-728  korisnici naručju baju koju djelatnici Usluge dovoze na kućnu adresu, te je uklanjaju i odvoze nakon što se napuni.

Do sada je na terenu primijećeno da korisnici komunalnih usluga vrlo često iskorištavaju ove mogućnosti, ali je rijetko i praksa  da se nakon uređenja okućnica i vrtova ili uređenja svojih objekata otpad ostavlja razasut oko spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, na javnim površinama ili se pak biootpad odlaže u obične crne vreće dok se kod predaje glomaznog otpada baje napune građevinskim otpadom, odnosno šutom (žbuka, dijelovi zidova, betona, keramičkih pločica, crjepova i slično), a što ne spada u kategoriju glomaznog otpada.

-Iako je Usluga Poreč s ciljem očuvanja čistoće i standarda u Poreču  do sada obavljala sakupljanje biootpada i glomaznog otpada koji su odloženi na neadekvatan način te se nije ta usluga dodatno naplaćivala, ovim putem želimo obavijestiti korisnike da nažalost, isto više neće biti moguće. Grad Poreč dobio je sredstva Europske unije za sanaciju i zatvaranje odlagališta te se u ovom tjednu započinje s radovima.  Zatvaranjem odlagališta Usluga će morati sav tako sakupljeni otpad predati dalje na zbrinjavanje ovlaštenim sakupljačima takve vrste otpada, a za što će biti potrebno i platiti takvu uslugu.

Ovim putem pozivamo još jednom sve korisnike da svoj otpad odlažu savjesno i pravilno, a za bilo kakve upite, nejasnoće ili informacije uvijek nam se mogu javiti u prostorima Usluge Poreč ili putem maila: usluga@usluga.hr, priopćeno je iz Usluge.

POREČ: Muškarac i žena u Gedićima napali susjede i prijetili im smrću

Fešta u Rovinjskom Selu: Najbolje istarske supe prave Tri merla iz Rovinja i Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja