in

Posljedice jučerašnjeg strašnog nevremena – Danas se zbrajaju štete

Županijski centar 112 Pazin jučer je od 13 do 23 sata zbog vremenskih nepogoda zaprimio više od 200 dojava građana o problemima

Foto: Tanja Kocijančić

Jadran je jučer poharalo olujno nevrijeme. Visoki valovi i jak vjetar pričinili su veliku materijalnu štetu diljem zemlje – poplavljene su brojne prometne i nekretnine, stabla su padala na ceste i aute, vatrogasci su intervenirali na stotine puta. Trenutno nema dojava o ozlijeđenima u Istri, ali trenutno nemamo još podataka je li pronađen jedan od dvojice surfera u Umagu koji su jučer popodne nestali na moru. Dok je jedan pronađen sinoć, nemamo podataka je li danas nađen i drugi.

Županijski centar 112 Pazin izvijestio je kako je jučer, od 13 pa do 23 sata zbog vremenskih nepogoda zaprimio više od 200 dojava građana o problemima na području Istre. Po dojavama građana angažirane su nadležne službe (održavanje cesta, HEP, MRCC Rijeka, Lučka kapetanija, komunalna poduzeća, vatrogasci) na otklanjanju posljedica nevremena – iščupane su limarije sa zgrada (Novigrad, Poreč̌), poplavile su podrumske prostorija (Labin, Kršan), pala su stabla, grane, kamenja, šljunka i vode bilo je po prometnicama, gdje je srušena i signalizacija, nestala je struja (dijelovi Pazina, Pule, Poreča i Buja bili su još jutros bez struje i kvarovi se rješavaju tijekom dana).

Zaprimljena je i dojava da se odvezala barka te ju vjetar nosi van Plominskog kanala. Zbog povećanja razine mora za sav promet zatvorena je prometnica (D75) preko mosta Antenal u tri navrata, a zatvorena je bila i cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19.45 do 20.50 sati zbog stabla na kolniku. Vatrogasne postrojbe intervenirale su na uklanjanju stabala s prometnica, ispumpavanju podrumskih prostorija objekata i Gradske knjižnice Labin te u Novigradu, gdje je vjetar digao limeni krov koji je pao i oštetio osobno vozilo.

Velike je štete pretrpjela i sportska dvorana Veli Jože u Poreču

koja je ostala bez dijela krova. Interventne su službe ogradile prilaze školi i dvorani, jer je postojala opasnost od pada dijelova krovišta i mogućnost ozljeđivanja prolaznika. Danas su na teren izašle nadležne službe kako pri procijenile nastalu štetu, nakon čega slijedi hitna sanacija. Do tada će školarci i sportski klubovi preseliti u dvorane na Finidi i Žatiki.Zbog štete koju je jučerašnje nevrijeme prouzročilo na krovu dvorane Veli Jože odgađa se utakmica 6. kola Premijer lige koja je trebala biti odigrana u subotu, 3. studenog, između Rukometnog kluba Poreč i RK Labin.

Fotografirala: Tanja Kocijančić

Radionica „Kuna po kuna-kasica puna“ u čast Svjetskog dana štednje

Radionica „Kuna po kuna-kasica puna“ u čast Svjetskog dana štednje

Poreč: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u petak

Poreč: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u petak