in

POVIJESNI DAN: Svečano otvoren gradski i lječilišni bazenski kompleks u Rovinju

Otvorenje lječilišnog bazenskog kompleksa u Rovinju

U utorak, 14. ožujka 2023. godine, otvoren je prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks u Rovinju. Riječ je o najvećoj investiciji u sportsko-lječilišnu infrastrukturu koja je omogućila da se rovinjskim sportašima osigura adekvatan prostor za treninge plivača i vaterpolista te istovremeno i daljnje proširivanje usluga Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno» čije inicijative i napori doprinose rastu i uspjehu same Ustanove.

Otvorenje lječilišnog bazenskog kompleksa u Rovinju
Otvorenje lječilišnog bazenskog kompleksa u Rovinju

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi, s pomičnim dnom na tri staze u inoxu te alarmnim sustavom koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje, a sve zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj-Rovigno.

Svečanom otvorenju prisustvao je Državni tajnik Ministarstva zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, dr.med., savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić, župan Istarske županije Boris Miletić, saborska zastupnica Katarina Nemet, saborski zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja, te drugi uzvanici od iznimnog značaja kako za gradski tako i za zdravstveni sustav.

Prisutnima se prvi obratio direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o., g. Branko Rajko kazavši kako je rovinjski bazen jedinstven u Hrvatskoj po inovativnom tehnološkom rješenju sprječavanja nesreća u bazenima, tako što je u njega ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju pokrete svakog plivača u bazenu i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće, zaključio je svoj govor Rajko.

Potom je mjesto za govornicom preuzeo ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat» doc.dr.sc. Marinko Rade: “Ponosan sam što zajedno s kolegama  unutar i izvan ustanove gradimo bolnicu kakvu želimo i zaslužujemo, i što nas neće više biti stid pred pacijentima. Zadovoljan sam što konačno možemo nuditi pacijentima ono što zaslužuju, a to je zdravstvena zaštita po modernim standardima.

Ponosan sam što je bolnica locirana u Rovinju, gradu koji je dokazao da prepoznaje vrijednost investiranja u zdravstvenu zaštitu svojih građana kao strateški smjer razvoja u siguran i poželjan grad za život. Mislim da izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze; tvrdnja da nam je stalo do naše Ustanove dokazujemo našim zalaganjem i investicijom koju upravo predajemo građanima i pacijentima. Integracija novog bazenskog kompleksa s jedinom medicinsko-terapijskom plažom u Republici Hrvatskoj omogućuje korištenje ljekovitost morske vode tijekom cijele godine, što nas sada diferencira od svih drugih ustanova Republike Hrvatske. Imamo jedinstvenu priču. ”

Riječ je zatim preuzeo gradonačelnik Marko Paliaga započevši s toplim pozdravom svim prisutnima napomenuo je da je gradski zatvoreni bazen bio san brojnih građana i sportaša Rovinja, koji je danas napokon postao stvarnost. Naglasio je da su njime ostvarili dvostruku vrijednost, onu za građane, ali i za lječilišne pacijente, za razvoj sporta, ali i za razvoj zdravstvene zaštite.

Nakon gradonačelnika Rovinja, prisutne je pozdravio župan Boris Miletić koji se zahvalio na zajedništvu i partnerstvu grada i županije te naveo funkcioniranje Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno» kao svijetli primjer. Župan je iskoristio priliku i najavio dogradnju dječjeg odjela u rovinjskoj bolnici.

Nakon govora župana Istarske županije, prisutnima se obratio savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić rekavši kako rovinjski gradski i lječilišni bazen isprepliće nekoliko različitih vrsta turizma, od sportskog i aktivnog pa do zdravstvenog, koji su i ministarstvu na vrhu strateških ciljeva.

Za kraj se prigodnim govorom obratio i državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.: ”Veliko mi je zadovoljstvo biti na otvorenju ovako velikog i posebnog događaja kao što je otvaranje polivalentnog objekta koji je spojio potrebe zdravstva, turizma i sporta.“

Nakon pozdravnih govora uzvanici su krenuli u razgledavanje zgrade bazenskog kompleksa kojeg su rezanjem vrpce svečano otvorili župan Miletić, gradonačelnik Paliaga, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat» Rade i direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. Branko Rajko, nakon čega je uslijedio prigodan domjenak.

O projektu

Projekt je podrazumijevao gradnju gradskog i lječilišnog bazena s potrebnom infrastrukturom i uređenjem okoliša, na mjestu nekadašnje zgrade bazena, koja se uklonila i na čijem mjestu se izgradila zamjenska građevina. Projekt je započeo 2017. godine, a nositelj je VALBRUNA SPORT d.o.o. u suradnji s Gradom Rovinj-Rovigno i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj-Rovigno.

Specijalna bolnica i bazenski kompleks smješteni su na poluotoku Sveta Pelagija sjeverno od starogradske jezgre Rovinja, na građevinskoj čestici veličine 2992 m2 od čega je 2679 m2 pod građevinom, a 313 m2 čini dvorišni prostor. Građevinu čini gradski (veliki) bazen sa slatkom vodom, lječilišni bazen s morskom vodom, prostori za vježbanje i terapije, garderobe, sanitarni čvorovi te ostali sadržaji za korisnike bolnice i vanjske korisnike.

Veći dio prizemlja zauzima gradski odnosno veliki bazen veličine 33,33 x 25,0 m. Gradski bazen je smješten u sjeverozapadnom dijelu zgrade, a uz njega su smještene garderobe s tuševima i sanitarije. Uz površine za korisnike bazena nalaze se i prostori za osoblje, spremište rekvizita i prostorije kluba. Bazen je izveden od nehrđajućeg čelika odnosno inoxa. Korištenje inoxa pri projektiranju i izgradnji bazena ima mnoge prednosti u odnosu na druge materijale koji se tradicionalno koriste. Njegovo korištenje zahtijeva puno manje kemikalija za održavanje sanitarne ispravnosti vode bazena, te ima dugotrajan vijek uporabe.

Bazen ima pomično dno u širini 3 staze i duljine 25,0 m koje se spušta od maksimalne dubine bazena, 2,0 m i podiže do nulte točke. Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama.

Osim toga bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće, navodi se u priopćenju županije i bolnice.

USB - Foto Mirna Cvek Špralja

POREČ: Plesna predstava na svili USB-a kao najljepši poklon ženama

Foto Franz za Pixabay - Ilustracija

Dam-daš: Porečki volonteri u akciji. Prijavite se na radionicu “Uvod u birdwatching”