in

POZITIVAN PRIRODNI PRIRAST: Ima gradova koji znaju kako zadržati mlade: Poreč je među pet najboljih

Ilustracija

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i analizi specijaliziranog portala gradonačelnik.hr, Poreč je u top 5 gradova s najvećim prirodnim prirastom u Hrvatskoj protekloj godini. Osim u Poreču, u top 5 nalaze se i Solin, Kaštela, Metković i Dugo Selo, a više rođenih no umrlih u cijeloj Hrvatskoj bilježi samo 12 gradova. Iz Istre su to, uz Poreč, još Novigrad i Vodnjan, priopćeno je iz Grada Poreča.

Kako navodi gradonačelnik.hr, svi gradovi s pozitivnim prirastom svrstavaju se u kategoriju srednjih i malih. A zajedničko im je da poduzimaju niz mjera kojima žele zadržati stanovništvo i doseliti novo.  Povećavaju se tako naknade za novorođene bebe, grade se škole i vrtići, uvode poticaji za rješavanje stambenog pitanja…, ali i potiče poduzetništvo, kako bi se otvorila radna mjesta, a onda usporedo i najbolje uskladilo roditeljstvo.

Puno je na listi gradova koji se nalaze u neposrednoj sredini i gravitiraju većim gradovima, poput Solina ili Dugog Sela. Poreč s druge strane ne gravitira većoj sredini, već se iz godine u godinu širi. Dokaz tome je i porast broja stanovnika od 18%u u samo nekoliko godina – gledajući ukupna demografska kretanja, uz povećanje broja rođenih beba ima i sve više stanovnika koji se useljavaju.

– Ta kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera. Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, stabilne gospodarske situacije. Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. Iako Poreč ima samo 20 tisuća stanovnika, porečki poduzetnici u protekloj godini otvorili su 600 novih, cjelogodišnjih radnih mjesta. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto brojne mlade obitelji biraju upravo Poreč kao mjesto svojeg stanovanja. Na nama, kao Gradu, je da osiguramo kvalitetne uvjete života za sve – kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i dodaje kako su u dvije godine samostalno izgradili dvije nove osnovne škole ukupne vrijednosti preko 70 milijuna kuna, a kako bi sva djeca mogla polaziti nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, grade već drugi vrtić u ovoj godini zbog povećane potražnje za upis i stalni porast broja djece, a za što je dobiveno i 85% bespovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

– Grad dijeli najveće stipendije u zemlji za učenike i studente, svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje i osigurava ostale pogodnosti poput sufinanciranog smještaja u gradski Dom za starije i poludnevni boravak, osigurava nadstandarde u hitnoj medicinskoj pomoći, financira smještaj deficitarnih kadrova poput liječnika i policajaca, povećao je i naknade za prvorođeno dijete za 50%, dok je socijalni program jedan od najkvalitetnijih u zemlji za koji se izdvaja oko 10 milijuna kuna godišnje, s porastom od 1.8 milijuna kuna u odnosu na lani. Sve je to samo mali dio mjera koje život u Poreču čine kvalitetnijim, stoga ne čudi da je broj stanovnika u Poreču od 2011. godine porastao za 18%.

U ovoj godini planiramo početi izgradnju još jednog vrtića u Žbandaju, a trenutno se razrađuje i gradski model kojim se želi mladim obiteljima olakšati put do prve nekretnine, te očekujem da će se ta odluka naći na dnevnom redu Gradskog vijeća već u rujnu, zaključuje Peršurić.

Sv. Lovreč sufinancira svojim učenicima kupnju školskog pribora

POREČ: Otvoren natječaj za izlaganje na 9. PHOTODISTORZIJI