in

POREČ: Otvoren natječaj za izlaganje na 9. PHOTODISTORZIJI

Photodistorzija je multimedijalna bijenalna izložba fotografija koju organizira Pučko otvoreno učilište Poreč, a održat će se od 14. do 30. studenog.

Photodistorzija je projekt koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima. U skladu sa zakonitostima likovne umjetnosti, gdje fotografija ima svoje likovno i umjetničko mjesto, Photodistorzija predstavlja različite konceptualne radove unutar više galerijskih prostora.

NATJEČAJ OTVOREN JE I ZA KRATKE FILMOVE I VIDEOURATKE.

Ovogodišnja je tema festivala: RAJ JE MJESTO NA ZEMLJI / IZMEĐU UTOPIJE I STVARNOSTI

U pristupu temi navodimo okvirne natuknice s naglaskom da nas zanimaju različiti načini fotografskog bilježenja; od umjetničkog, eksperimentalnog do dokumentarnog izričaja.

Raj je idealizirano, eksternalizirano ili internalizirano mjesto u kolektivnom ili individualnom sjećanju. Možemo ga promatrati kao fizički prostor ili metaforu. Raj može biti utopistički, filozofski ili religijski konstrukt ili stvarna datost prostornog i vremenskog konteksta. Postoje li rajska mjesta? U aktualnoj izbjegličkoj krizi često se čuje fraza migranata u Europu da su iz pakla stigli u raj. Je li svatko stvaratelj vlastitoga raja? Sliče li mjesta na kojima obitavamo na raj ili su njegova suprotnost, jesu li blizu ili daleko od raja? Je li raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekova ovozemaljskog života?

Photodistorzija osigurava ravnopravan pristup svim autorima iz Hrvatske i inozemstva, koji rade u različitim područjima i tehnikama fotografije. Može se prijaviti serija fotografija (min. 3 fotografije iz serije, max. 15). Uz radove je poželjno priložiti kratak opis, tj. koncept rada / projekta (do 250 riječi).

Poziv za sudjelovanje raspisan je putem javnog natječaja, a stručni žiri u sastavu:

  1. predsjednik žirija – Maša Bajc, MFA; mr. fotografije;
  2. član žirija – mr.sc. Sebastijan Vojvoda, ak. slikar;
  3. član žirija – Andi Bančić, prof. lik. kulture.

Izabrat će najbolje fotografije koje će biti izložene u okviru skupnih i samostalnih izložbi na lokacijama Male galerije i Istarske sabornice. Osim toga će dodatno odabrati rad onog autora koji prema stručnom mišljenju zaslužuje nagradu u obliku realizacije samostalne izložbe u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč 2021. godine (Učilište pri organizaciji izložbe pokriva putne troškove, smještaj, tehničku podršku pri postavljanju izložbe, tisak plakata i brošure te čuvanje izložbe).

Ime dobitnika nagrade bit će proglašeno na samome otvaranju izložbe.

Prihvaćat će se prijave pristigle najkasnije do 13. listopada, a trebaju sadržavati sljedeće podatke:

  • ispunjen obrazac za prijavu (dostupan na stranici 4);
  • kratku biografiju;
  • radove u jpg-formatu(molimo slati jpg širine max 2000 px i 100 dpi – pojedinačna e-poruka ne smije prekoračiti 5 Mb);
  • radove i ispunjenu prijavnicu može se slati na adresu e-pošte: likovna@poup.hr.

Rezultati natječaja bit će dostupni do 20. listopada.

Odabrani radovi moraju biti dostavljeni organizatorima najkasnije do 31. listopada osobno ili poštom na adresu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Radovi moraju biti opremljeni okvirom i pripremljeni za izlaganje. Troškove slanja i povratka radova sami snose sudionici izložbe.

Više je informacija dostupno na internetskim stranicama Učilišta – www. poup.hr, gdje se može i pogledati prethodna izdanja bijenala.

POZITIVAN PRIRODNI PRIRAST: Ima gradova koji znaju kako zadržati mlade: Poreč je među pet najboljih

Mijenja se UPU VELOG I MALOG MAJA – izgradnja u nizu postaje turističko naselje sa 100 kreveta, a hotel se pretvara u stambenu namjenu