in

Predstavljena monografija ”Specijalna jedinica policije Policijske uprave istarske Bak u Domovinskom ratu i poraću”

Predstavljanje monografije o specijalnoj policiji BAK -Foto Policijska uprava istarska

Ovo je knjiga o Specijalnoj jedinici policije Bak, o tome kako je nešto lokalno, istarsko, sudjelovalo u nečem globalnom, općehrvatskom

Iako je Istra zbog svog geografskog položaja bila pošteđena brojnih ratnih nedaća, to nije spriječilo hrabre mladiće iz policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula da se 1991. godine upute u obranu Domovine. Otišli su tamo gdje je bilo najpotrebnije te su sudjelovali na bojištima diljem zemlje. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno s ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Kako uloga Specijalne jedinice policije Bak u Domovinskom ratu ne bi bila zaboravljana, predsjedništvo Udruge specijalne jedinice policije Bak donijelo je odluku o izradi monografije koja priča o časnom ratnom putu istarskih specijalaca i o tome kako je nešto lokalno, istarsko, sudjelovalo u nečem globalnom, općehrvatskom.

”Na monografiji se radilo nekoliko godina te je uloženo puno truda i radnih sati. Bilo je dosta listanja po prašnjavoj arhivi, prikupljanja fotografija, dokumenata, izjava i komuniciranja jer nam je bilo vrlo bitno da to ne bude slikovnica ili foto album, već znanstveni dokument koji će objektivno prikazati naš ratni put. Knjiga koja će biti materijal budućim generacija i istraživačima koji tragaju za istinom i povijesnim činjenicama iz Domovinskog rata”, rekao je predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković.

Monografija na 366 stranica prati specijalnu jedinicu od početka ustrojavanja pa nadalje  kroz sve borbene i policijske aktivnosti sve do raspuštanja jedinice i preustrojavanje specijalne policije u interventnu 2001. godine, a na kraju završava s nekoliko stranica o radu Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra. Svako poglavlje sastoji se od tri dijela. Prvi dio svakog poglavlja donosi širi povijesni kontakt i vojno-politički značaj operacije, drugi dio govori o ulozi specijalne policije u konkretnoj vojno-redarstvenoj operaciji i o ulozi jedinice Bak, dok treći dio  sadrži svjedočanstva sudionika tih događaja.  Izjave i svjedočanstva za ovu knjigu dalo je četrdesetak pripadnika Bak-a, među ostalima svi zapovjednici  i većina djelatnika na svim razinama od viših do pričuvnih djelatnika.

”Razlika u sjećanjima i akcentiranje različitih događaja i iskustava te različitih percepcija istih događaja daje nam priliku predstaviti mentalnu sliku postrojbe – jedinstvo u različitosti iskustvenoga i mentalnog poimanja dogođenog, ali jednako tako jedinstvo u zajedničkom poimanju i promišljanju doprinosa i mjesta jedne u vojnom smislu male postrojbe u općem kolektivnom mementu na Domovinski rat”, rekao je dr.sc. Darko Dukovski i napomenuo kako je ono što posebno krasi pripadnike istarske postrojbe njihova samospoznaja, svijest o vlastitim vrijednostima, snagama i mogućnostima. Od prvih akcija, u kojima je trebalo izvući ”živu glavu” na Banovini kod Petrinje i Topuskog, a ne posustati, ne predati se, preko trogodišnjeg bivanja na Velebitu u svim vremenskim uvjetima, gdje je najviše do izražaja dolazila njihova volja, izdržljivost, odlučnost. ”U svim operacijama u kojima su sudjelovali ostali su vjerni svojim idejama i držali se postulata međunarodnog ratnog prava. Od zapovjednika do običnog vojnika, specijalca znalo se ophođenje prema ratnim zarobljenicima i civilima na ratištu, njihovoj imovini i životima. Njihov je odnos prema zadaćama i dužnostima bio visoko profesionalan. Postrojba je iz rata izašla čista obraza, ponosna što su izvršili sve postavljene zadaće, a pritom nije ostala dužna povijesti”, istaknuo je autor monografije.

Svoje recenzije monografije dali su dr.sc. Jakša Raguž i dr.sc. Davor Marijan pa je tako Raguž rekao kako je monografija ”Specijalna jedinica policije Policijske uprave istarske Bak u Domovinskom ratu i poraću” hvalevrijedno djelo koje bi mogla postati poticaj pripadnicima drugih postrojbi specijalne policije da i oni stvore slična djela i time obogate suvremenu lokalnu, hrvatsku, ali i svjetsku policijsko-vojnu povijest.

Monografija je predstavljena danas u Valbandonu, a predstavljanju je prisustvovao ratni zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, ujedno i posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Kao izaslanik  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja događaju je nazočio general Josip Lucić, a svojom nazočnošću promociju monografije uveličali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, ratni načelnik Sektora specijalne policije MUP-a general Željko Sačić, ratni zapovjednici Bak-a Skender Hasimi i Slavko Jereb, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnici i načelnici općina te brojni predstavnici lokalne uprave, državnih institucija, zdravstva, vojske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot istaknuo koliko je bitna kultura sjećanja za prenošenje istine o Domovinskom ratu. ”Neke stvari se iskrivljuju, neke se s vremenom zaboravljaju, tako da je ova monografija jako bitna. Specijalna policija je funkcionirala po sistemu skupnih snaga te je mogla zajednički djelovati u svim uvjetima. Drago mi je da će ova monografija ostati trajni spomen i dokaz o časnom ratu putu istarskih specijalaca i kako će buduće generacije moći učiti istinu o Domovinskom ratu”, rekao je načelnik Klabot, dok je istarski župan je prilikom svog obraćanja istaknuo riječi zahvalnost i ponos. ”Zahvalnost pripadnicima naše specijalne postrojbe što danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj i ponos jer ste svoj ratni put prošli bez i jedne mrlje. Ponosan sam kada od svojih kolega župana čujem koliko cijene doprinos Istrana u Domovinskom ratu jer iako Istra nije bila direktno pogođena ratnim razaranjima, upravo je ovdje kod nas bio najveći odaziv na mobilizaciju – viši od 90 posto”, rekao je župan Miletić.  

Glavni lik ove monografije nije pojedinac, već je to jedinica. Ovo je knjiga o Specijalnoj jedinici policije Policijske uprave istarske Bak, o događajima tog vremena i ljudima koji su bili u jedinici. Knjiga o tome kako je kako je nešto lokalno, istarsko, sudjelovalo u nečem globalnom, općehrvatskom. ”Nadamo se da će čitanjem ove monografije pripadnici postrojbe oživjeti sjećanja na našu složnost i zanos koji nas je nosio tih godina, ali i da će naše mlade generacije učiti i prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrabrim Istrijanima koji su branili Lijepu našu”, zaključio je urednik knjige Mladen Blašković.

Izvor – Tekst i foto Policijska uprava istarska

Radari u Istri u subotu 4. ožujka 2023. na čak 16 dionica

Foto Istrian Spring Trophies 2023. - Facebook

U nedjelju, 5. ožujka, biciklističke utrke Poreč Trophy – Donosimo rute kojima će voziti i satnice zatvaranja cesta