in

PREMIJER NA GRADILIŠTU IPSILONA: Na terenu je 300 radnika i 50 strojeva, dionica do Cerovlja u prometu 2020.

Krajem prošle godine započela je izgradnja punog profila Istarskog ipsilona na dionici Rogovići (Pazin)-tunel Učka, a gradilište su danas ponovno, nakon njegova otvaranja, posjetili premijer Andrej Plenković i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima. Bina-Istra informirala ih je da je trenutno na terenu 300-tinjak radnika i više od 50 strojeva, a aktivnosti na gradilištu, kao i broj ljudi, povećavaju se iz dana u dan.

-Ovaj projekt vrijedan je 160 milijuna eura i njima na najbolji način dokazujemo koliko nam je važno dobro povezati i u prometnom smislu integrirati Istru s ostalim dijelovima Hrvatske, rekao je premijer i dodao da mu je drago što je na gradilištu angažirano puno hrvatskih tvrtki, te da se zahvaljujući dobroj dinamici radova očekuje završetak punog profila ove prometnice za dvije i pol godine. 

Ministar Butković naglasio je da očekuju već iduće godine da u promet bude pušteno prvih deset kilometara punog profila do Cerovlja, odnosno čitava nova dionica do sredine 2021. Naveo je da su već pokrenuli razgovore i da će potpisati memorandum o realizacije druge B2 faze koja uključuje izgradnju druge cijevi tunela kroz Učku i dionicu do Matulja. Stoga će paralelno s završetkom ove faze krenuti ta priprema za nastavak, istaknuo je Butković.

Kako je već najavljeno, cjelokupni radovi bi trebali trajati 3 godine, a  prva dionica Rogovići-Cerovlje bit će puštena u promet krajem 2020. godine.

Nakon prve faze radova u koju spada krčenje šuma i čišćenja raslinja, na dionici Rogovići-Cerovlje u tijeku su jaki zemljani radovi koji uključuju miniranja usjeka i rušenje objekata. Ova prva podfaza predviđa i velik broj novih objekata a među prvima su oni u zoni Rogovići gdje su kooperanti već započeli s izgradnjom temelja za vijadukte Drazej i Mečari. Navedeni objekti zbog svojih dimenzija spadaju u kategoriju zahtjevnih građevinskih cestovnih objekata. Naime, visina vijadukta seže do 20 metara dok se u dužini proteže na preko 400 metara.

Na dionica Cerovlje-Lupoglav koja spada u drugu podfazu radova, u tijeku su zemljani radovi koji uključuju krčenje šuma i raslinja te ravnanje i nasipavanje terena. Ubrzo će duž cijele dionice započeti radovi na izgradnji zatvorenog sustava odvodnje kojim će se osigurati najveći standard zaštite vode, što je od iznimne važnosti obzirom da spomenuta trasa Ipsilona prolazi kroz vodozaštito područje. Ekipe na gradilištu osiguravaju intenzivan tempo rada u dvije smjene kako bi se pratila projektna  dinamika te ispoštovali rokovi izgradnje.

Osim samih radova izgradnje, izvođač je angažirao arheološke ekipe koje su prema uputama konzervatorskog odjela iz Pule, istražile dva lokaliteta u zoni Dausi. Paralelno uz radove na gradilištu, duž cijele trase nastavljaju se etnološka i speleološka istraživanja.

Unatoč vrlo intenzivnim aktivnostima uz postojeću trasu, tijekom cijelog perioda izgradnje istočnog kraka Ipsilona biti će osigurana protočnost uz što manje remećenje prometa.

Dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka dužine 28 kilometara, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova, s obzirom da uključuje izgradnju čak 31 objekta (nadvožnjaka i vijadukta) te potpuno novo odmorište.

-Pored važnosti s aspekta sigurnosti prometa, koji se dobiva punim profilom autoceste, izgradnja ove dionice predstavlja i značajan impuls ulaganja u gospodarstvo obzirom da 95% radova izvode hrvatske građevinske kompanije. Bitno je istaknuti podatak o utjecaju na rast BDP-a od 0,5% koji se dobiva od investicije izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, poručili su iz Bina-Istre.

Foto: Bina-Istra

ZORAN PREDIN iz grupe Lačni Franz svojom knjigom oduševio Porečane

NOVIGRAD: Otvorena skupna izložba AGATA MIX MEDIA