in

Preminuo Josip Diminić – velikan istarske i hrvatske likovne scene

Foto Radio Labin

Preminuo je Josip Diminić, umjetnik čije je ime duboko uklesano u povijest labinske, istarske, ali i hrvatske likovne scene.

Tužan dan za Labin – napustio nas je bard labinske likovne scene prof.emer. Josip Diminić… Sanjarska duša vinula se poput ptice, njegovog omiljenog Tića, zauvijek slobodna u nebeskim prostranstvima, komentirali su iz Galerije Alvona.

Napustio nas je akademski kipar i slikar Josip Diminić, jedan od začetnika Mediteranskog kiparskog simpozija i počasni član udruge MKS. Beskrajno mu hvala za sva iznimna djela i ostvarenja koja je za sobom ostavio za buduće generacije, napisali su u poruci iz Udruge MKS.

Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom, (Diminići) 1937. godine. U Zagrebu je pohađao petogodišnju Školu primijenjenih umjetnosti nakon koje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine.

Od 1966. do 1969. uz slikarstvo se intenzivno bavi keramikom i keramoskulpturom. Jedan je od osnivača izložbe “Ars Histriae”.

Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija u Dubrovi kod Labina, koji je osnovan 1969. godine prema njegovoj zamisli i brzo postao respektabilna međunarodna manifestacija.

Od 70-ih godina kontinuirano se bavi kiparstvom. Osim u kamenu, radi u obojenom fiberglasu i drvu. Bio je redoviti profesor na Likovnom odsjeku nekadašnjeg Pedagoškog fakulteta u Rijeci.

Kao kipar imao je je zavidan broj samostalnih i skupnih.

Posebno plodonosni bili su mu studijski boravci u Nizozemskoj i Kini gdje stvara nove cikluse (Nizozemski i Kineski putopisi i impresije).

Čest motiv koji se pojavljuje u Diminićevim djelima još od djetinjstva su ptice i ljudi-ptice, prema autorovim riječima – simboli slobode.

Prema njegovoj zamisli nastala je “Bijela cesta” koja vodi kroz Mediteranski kiparski simpozij, tj. park skulptura, a rađena u kamenu i djelo je skupine istaknutih umjetnika (svaki umjetnik je imao rješenje za svoju dionicu dugu 25 m). Posljednju dionicu ceste 2011. godine kreirao je upravo Josip Diminić.

Potpisan značajan ugovor o SURADNJI – Hrvatski rukometni savez za centar svojih glavnih zbivanja odabrao POREČ

TEŽAK UDARAC ZA PULU: Neočekivani dan žalosti zbog očekivanog stečaja u Uljaniku