in

Presica istarskog Stožera – Čeka se nalaz za 21 osobu, sljedeća mjera je policijski sat

Ilustracija/Foto Radio Centar Poreč

-Pozivam sve koji su došli iz Zagreba i drugih županija u Istru proteklog vikenda da se što prije vrate svojim kućama iz 2 razloga – doma imaju bolje uvjete i da nam ne opterećuju zdravstveni sustav koji nije spreman za ovu sadašnju situaciju, rekao je danas na presici šef Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i dodao da ako se građani ne budu pridržavali postojećih i ovih najnovijih mjera sljedeće je – policijski sat.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović rekao je da od početka praćenja epidemije u Istri imamo 32 pozitivne osobe po nalaza briseva. Od toga su 2 stranca koji su vraćeni u svoju matičnu zemlju, jedan je preminuli, a ostalo su domaći koji su u pulskoj bolnici na zaraznom odjelu. Prosjek oboljelih je sada 55 godina, a prije je bilo 49.

Jučer je 21 bris dostavljen u laboratorij, a danas očekujemo njihove nalaze, najavio je ravnatelj HZJZIŽ.

U subotu su bila 3 pozitivna nova, od toga je jedna kontakt već pozitivnih osoba, a 2 su došle iz rizičnog područja. Od toga je jedna strani državljanin Slovenije koji je prepraćen doma. Jučer, u nedjelju, je od 9 uzoraka 4 bilo pozitivno. Od toga 3 su kontakti već poznatih, jedna osoba je došla iz Španjolske.

Bilježi se i dalje povratak radnika doma koji se vraćaju prisilno iz drugih zemalja (otkaz, godišnji ili slobodni dani), ali oni odmah idu u karantenu. Ne više u samoizolaciju zbog loših dosadašnjih iskustava.

-Imamo sve više povezanih s osobama koje su bile na pogrebu obitelji umaškog vinara i u ugostiteljskom objektu u Brtonigli čiji je vlasnik preminuo, a imao je Covid-19, rekao je Stojanović.

Zatraženo od građevinara da na 2 tjedna smanje aktivnosti na gradilištima. Nema više grupiranja radnika. Moraju se poštivati mjere zaštite, a ako ih ne budu poštivali, gradilišta će biti zatvorena, istaknuto je na presici.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je da za sada 28 osoba ima blage simptome, a jedna srednje teške, te da nitko nema potrebe za respiratorom.

Prva dva pacijenta iz Labina su još uvijek pozitivni, premda već 10 dana nemaju nikakve simptome.

Novih 9 prekršitelja mjere samoizolacije u Istri, građani prijavljuju okupljanja na šetnicama i plažama

U korona-šopingu vino i žestice traženiji od sapuna