in

Presica istarskog Stožera: Istra nije izolirani otok, treba nam stabilna epidemiološka situacija u okruženju

Foto Radio Centar Poreč

-Trenutno imamo stabilnu situaciju što je rezultat onog što smo radili 14 dana radili nazad, svi zajedno. Ono što sada imamo za Uskrs vidjet ćemo u idućih desetak dana, odnosno već idući vikend. Situacija s epidemijom u Istri je stabilna, ali ta je stabilnost relativno krhka, neki faktori to mogu promijeniti. Velik broj osoba je u samoizolaciji i bitno je da se osobe u samoizolaciji drže svih mjera. Radi se većinom o importiranim slučajevima koji nam nose rizik, komentirao je današnje rezultate Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na presici Stožera civilne zaštite.

Naime, danas je četvrti dan zaredom da Istra ima sve negativne uzorke. Od ukupno ispitanih 12 uzoraka brisa svi su, naime, negativni te i dalje nemamo novooboljelih.  Uzeto je jučer još 12 briseva i poslani su u Zagreb na analizu.

Istra nije izolirani otok, da bi situacija epidemiološki bila stabilna potrebno je da se situacija poboljša i u našem okruženju, kaže Stojanović.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je su svi oboljeli hospitalizirani i pod zdravstvenim nadzorom i nema ni jednog pacijenta koji je u težem kliničkom stanju. Dvoje ljudi su preuzeli iz riječke bolnice, a sutra će preuzeti još jednu pacijenticu. Zahvalila se medijima koji prilično objektivno i dovoljno informativno izvještavate javnost.  

-Važno je naglasiti da bolnica ima 37% izliječenih pacijenata od početka epidemije, što je rezultat mjera kontinuiranog zdravstvenog nadzora. Imamo i znatno mali postotak teško oboljelih pacijenata, što me jako veseli, rekla je Irena Hrstić. 

Dodala je da i dalje nemaju oboljelih među svojim zdravstvenim djelatnicima, niti u samoizolaciji.

Načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin rekao je da policija u protekla dva dana nije zabilježila kršenje samoizolacije, a nije bilo ni kršenja mjera zadržavanja na ulici, osim što je bilo kršenje mjera napuštanja mjesta prebivališta.

-Na kontrolnim punktovima utvrđena su 39 slučajeva gdje osobe nisu imale propusnice i vraćeni su u mjesto svog prebivališta. Građani Istre su savjesni i odgovorni, hvala im na tome i nadam se da će se tako i nastaviti, istaknuo je načelnik policije.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera, zahvalio se građanima na strpljivom i discipliniranom poštivanju mjera, pogotovo u blagdanskim danima.

-Sinergija svih nas je ključ, jer bez odgovornog ponašanja ne bismo imali takve rezultate, No, nemojmo da nas to zavara, niti se smijemo uspavati. Još žešće krećemo dalje u svim aktivnostima koje bi trebalo poduzeti.

Zahvala svima koji su radili cijeli vikend i medijima koju su jedna od važnijih poluga jer naše poruke moraju doći do svakog građanina. Također, želim brzo ozdravljenje pacijentima, kazao je Kozlevac.

Što se tiče roka od 14. travnja, do kada su mjere prije mjesec dana određene, s njima se nastavlja i dalje, jer epidemija nije prestala. Neki rokovi zatvorenih trgovina, vrtića i drugih organizacija idu do 19. travnja, a drugi do opoziva. Sve će biti koordinirano s Nacionalnim stožerom, najavio je Kozlevac.

USKRS s vatrogascima Poreštine – Dok građani slave oni su na terenu – Otkrivaju gdje se najviše krši mjera zabrane okupljanja

Radno vrijeme trgovina i tržnice nakon Uskrsa