in

Presica istarskog Stožera: Najviše oboljelih iz Umaga, Brtonigle, Pule i Novigrada

Foto Radio Centar Poreč

Do danas je Istra zabilježila 38 pozitivnih osoba na koronavirus, što uključuje 2 stranca koji više nisu u Hrvatskoj, te jedna preminula osoba, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Danas su potvrđena nova 3 kontakte a radi se o bliskim kontaktnima s već pozitivnim kontaktima.

Još uvijek radimo s onima iz područja žarišta, a to su Umag i Brtonigla. Što se teritorija tiče, od ukupnih 38 pozitivnih 2 su iz Labina, 11 iz Umaga, 3 iz Poreča, 5 iz Pule, 1 iz Rovinja, 3 iz Vodnjana, 8 iz Brtonigle, 4 iz Novigrada i 1 iz Raše.

Još uvijek više od 50 posto pozitivnih na virus su s područja Umaga i Brtonigle, odnosno 2 velika slučaja okupljanja (sprovod i ugostiteljski objekt), rekao je Stojanović.

Središnja Istra, odnosno Pazin i Buzet još uvijek nemaju pozitivne od virusa.

Po spolu ovih 38 osoba – 25 su muškarci ili 66 posto, a 13 su žene ili 34 posto.

Dob prosječna je  52 godine.

Što se tiče rizičnih dobnih skupina,  od 60 do 70 godina ih je 7 osoba što čini 18 posto, a iznad 70 godina je 8 osoba.

Čeka se 15 nalaza pacijenata koji su jučer obrađeni.

Ravnateljica Oće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je da su pacijenti stabilno, s blagim simptomima. “Još uvijek nemamo pacijenta koji je izliječen na način da je virus nestao iz brisa. Kontrolni brisevi su još uvijek pozitivni za sve pacijente”, rekla je Hrstić i dodala da trenutno imaju i zdravstvene radnike u samoizolaciji.

Stojanović je rekao da se trenutno nalazimo u prijelomnom trenutku epidemije.

-Do sada smo imali 3 ili 4 pozitivna na dan. No, i dalje smo u uzlaznom dijelu epidemije bez obzira ako nam se čini da imamo stagnaciju pozitivnih uzoraka. Sada je vrijeme kada “lomimo” epidemiju i o svima nama ovisi hoćemo li uzlazni dio zaustaviti ili će nastaviti rasti.

Dat ćemo sve što treba dati. No, zdravstveni sustav sa svime što čini trenutno sam po sebi nije dovoljan bez učešća svih nas. Potrebno je da se držimo svih mjera koje su donijeli nacionalni i županijski stožer. Moramo biti dosljedni u provođenju mjera, poruka je ravnatelja ZZJZIŽ.

Šef Stožera Dino Kozlevac rekao je da stalno dobivaju dojave o kršenju mjera od strane poslodavaca. Pozvao je radnike da prijave poslodavce koji nisu uveli sve zaštitne mjere, odnosno ako se ne osjećaju sigurno.

Uhvaćen u ljekarni u Bujama: 62-godišnjak prekršio mjeru samoizolacije

NOVIGRAD: Zbog snažnog vjetra odgađa se dezinfekcija javnih površina