in ,

PRIHODI SKORO 9 MILIJUNA KUNA – TZ Vrsara planira sportske i gourmet aktivnosti za produžetak sezone i jačanje „proizvoda doživljaja“

Skupština Turističke zajednice Vrsara na zadnjoj je lanjskoj sjednici usvojila program rada i financijski plan za 2020. godinu u visini od 8,7 milijuna kuna. Od tog ukupnog iznosa najviše, čak 7,7 milijuna, planira se prihodovati od turističke pristojbe. Od turističke članarine trebalo bi stići 400 tisuća kuna, potom iz EU fondova za projekt “Uživam tradiciju” 387 tisuća, ostali prihodi planirani su u visini od 10.000 kuna, a tu je i višak prihoda iz 2019. godine kojim će se financirati aktivnosti i hladni pogon TZ-a do početka glavne sezone.

U programu rada stavljen je fokus na aktivnosti koje će produljiti turističku sezonu i poboljšati imidž Vrsara kao destinacije visoke dodane vrijednosti, te na sinergiju s ključnim partnerima koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda, a to su Maistra, Valamar Riviera, Općina Vrsar, komunalno poduzeće Montraker, privatni iznajmljivači, Udruga ugostitelja Vrsara i brodari.

– U 2020. godini planira se ostvarenje turističkog prometa na razini ove godine. Nastavit ćemo rad na razvoju turističkih proizvoda koji jačaju pred i posezonu, dakle proizvoda vezanih na sport, outdoor i gourmet. Nastojat ćemo, kroz tradicionalne i nove manifestacije, kao što je festival svjetske glazbe, podignuti kvalitetu boravka gostiju u špici sezone. Sudjelovat ćemo u marketing planu Turističke zajednice Istarske županije te provoditi i dalje samostalne marketinške aktivnosti u on i offline segmentu, usmjerene uglavnom na jačanju prepoznatljivosti, posebnosti i vidljivosti naše destinacije. Pri tome računamo na sinergiju svih turističkih dionika koji djeluju na našem području. Radujemo se novim projektima, novoj sportskoj dvorani i multimedijalnom centru i sigurni smo da će i oni dodatno doprinijeti dobrim turističkim rezultatima koje očekujemo u 2020., istaknula je direktorica TZ-a Natalija Vugrinec.

Stoga će TZ i u novoj godini nastaviti s jačanjem “proizvoda doživljaja”, a koji su vezani uz biciklizam, tenis, nogomet, outdoor i gourmet. U tu svrhu izradit će tiskane i digitalne mape za navedene proizvode. TZ će svojim sredstvima sudjelovati i u poboljšanju uvjeta boravka turista očuvanjem i stvaranjem prepoznatljivog turističkog okruženja, u zaštiti okoliša, kao i na podizanju kvalitete turističkih i uz turizam vezanih usluga.

Govoreći o novostima koje donosi 2020., Vugrinec je navela da novi Zakon o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma više ne predviđa instituciju nadzornog odbora.

Analizirani su potom rezultati 2019. – ostvareno je 211.064 dolazaka i 1.586.727 noćenja u prvih devet mjeseci. Najviše, skoro 600 tisuća, ostvarili su Nijemci, a potom Austrijanci s 240.796 noćenja, Slovenci sa 191.677, Nizozemci sa 147.490, Talijani sa 132 tisuće noćenja te Česi s 45.461 noćenja. U planu za 2020. godinu dolasci i noćenja predviđeni su na istoj razini kao prošle godine.

Direktorica je upoznala članove Skupštine kako se na temelju novog Zakona o turističkoj pristojbi očekuje veći iznos iz tog izvora. Povećana je, naime, pristojba u kampovima s 8 na 10 kuna po noćenju, povećan je paušal za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu na 350 kuna po krevetu, povećan je paušal za vlasnike kuća, apartmana i stanova za odmor sa 60 na 120 kuna za prvog i drugog člana te s 25 na 50 kuna za svakog idućeg. Od turističke pristojbe očekuje se tako 89 posto prihoda, od turističke članarine 5 posto, od EU fondova 4 posto i prijenosa viška prihoda od 2 posto.

Najveći planirani rashodi od ukupnih 8,5 milijuna kuna predviđeni su za “dizajn vrijednosti”, a u sklopu toga 3,6 milijuna kuna namijenjeno je uređenju destinacije, uređenje i održavanje bike-staza, otoka San Giorgio, zatim za čišćenje podmorja, očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine, eko-akcije, za potporu projektu MoreMore, uređenje parka Dušana Džamonje i drugo.

Tu je i financiranje 40 zabavnih, kulturnih, sportskih i gastronomskih manifestacija koje se u tijeku glavne, pred i posezone događaju u Vrsaru s ciljem podizanja ljestvice turističke ponude i njegove promocije. Za administrativne rashode predviđeno je nešto više od milijun kuna, za komunikacijske vrijednosti (on -i offline komunikacije i turističku signalizaciju) još milijun, za skupine pod nazivom distribucija i prodaja vrijednosti, interni marketing, marketinška infrastruktura, posebni programi i ostalo ukupno je predviđeno 354 tisuće kuna. Transfer Općini Vrsar bit će u visini od 2,3 milijuna kuna.

Pri kraju obnova ceste u Funtani - POČINJE ASFALTIRANJE

Funtana donijela novu odluku o zabrani građevinskih radova u turističkoj sezoni

TAR: Nova povoljna ponuda u Kući tradicijske gastronomije DeguStazione

TAR: Nova povoljna ponuda u Kući tradicijske gastronomije DeguStazione