in

Promjena vremena pa novi toplinski val

Ilustracija - Funtana/Istramet/Foto Danijel Radin

Pred nama su promjena vremena i nestabilan vikend, a sljedećeg tjedna se vraćaju vrućine. Neki meteorolozi najavljuju i toplinski val, piše Index.hr.

“Nakon oblačnijih i svježijih dana, uz povremenu mjestimičnu kišu, i to uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, na Jadranu dodatno i razmjerno vjetrovitih, slijedi nam novo zatopljenje i povećanje ove godine ionako velikog broja vrućih dana.

No, još je odviše rano tvrditi kolikog će intenziteta biti to zatopljenje te slijedi li diljem Hrvatske još jedan toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Naravno, mogućnost postoji, osobito od srijede, kada se povećava vjerojatnost za ponovno većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, na Jadranu bez jakog vjetra”, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Danas većinom oblačnije i svježije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

U petak poslijepodne i u središnjoj će Hrvatskoj biti malo hladnije nego što je uobičajeno u ovo doba godine. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice malo kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, može pasti najvjerojatnije uz granicu sa Slovenijom.

Mnogo oblaka, ponegdje uz malo kiše, i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će u noći i ujutro opet puhati umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Poslijepodne će more biti umjereno valovito, gdjekad i valovito i zbog sjeverozapadnog vjetra. Jutro u gorju svježe, ponegdje uz temperaturu zraka ponovno i ispod 10°C. Uz more još jedna topla noć, ali uglavnom ne i vruć dan.

U subotu još svježije i nestabilnije, pa sunčanije i toplije

U subotu posvuda još svježije i oblačnije, na kopnu uz čestu kišu, ponegdje i grmljavinu, a potpuno suho neće biti ni u sunčaniju i topliju nedjelju, pa ni u većinom vruć ponedjeljak.

I na većem dijelu Jadrana u subotu najnestabilnije i najmanje toplo, u mnogim mjestima uz vjerojatan prekid višetjednog niza vrućih dana. Od nedjelje sunčanije i ponovno pretežno vruće, uz poneki pljusak uglavnom na jugu. Tijekom vikenda će umjerenu i jaku buru sve češće zamjenjivati podjednako jaka tramontana, a od ponedjeljka mirnije i manje valovito more.

Meteorolog: Idući tjedan stiže toplinski val

“Od utorka do kraja tjedna porast temperature zraka uz obilje sunca. Najviše dnevne temperature krajem tjedna u unutrašnjosti od 38 do 39ºC – dolazi novi toplinski val. Na Jadranu će od utorka biti sunčano, toplo i vruće uz umjeren do jak jugozapadni vjetar – lebić – te poslijepodnevni maestral. Najviše dnevne temperature bit će oko 35ºC”, najavio je meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak

Meteorolog prognozira da će sljedeći toplinski val početi nakon Velike Gospe i trajati tjedan dana. Kraj toplinskog vala obilježit će prodor hladne fronte praćen grmljavinom, pljuskovima i udarima vjetra te padom temperature za 10 do 15ºC.

istrijnske navade foto teatar naranča

BUJE: Hit komedija ISTRIJANSKE NAVADE u nedjelju

Foto DVD Marčana

Dva požara na području Marčane