in

Prva faza opuštanja mjera – DINO KOZLEVAC: “Starijima od 65 godina preporučamo ranojutarnji šoping”

Tijekom vikenda provjerili su mjeru slobodnog kretanja po Istarskoj županiji od 20. travnja i to nije negativno utjecalo na našu epidemiološku situaciju.

-Stoga je bez problema danas krenula prva faza opuštanja mjera, kao i na nacionalnom nivou. Naša je preporuka uporaba i nošenje maskica u trgovinama – ne samo pružatelji usluga nego i građani kada uđu u zatvoreni prostor. Također, važna je dezinfekcija na ulazu i da se građani što kraće zadržavaju. U trgovinama je bitna kontrola tjelesne temperature kod dolaska na posao i da radnici prijave bilo koji problem s respiratornim dijelom. Nadam se da će naši građani ponašati se odgovorno i razumno kao i do sada i primjenjivati sve ove mjere, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na današnjoj konferenciji za medije istarskog Stožera civilne zaštite.

Najavio je da će za 7 dana vidjeti je li došlo do promjene epidemiološke situacije, pa će se moći preći na drugu fazu opuštanja.

Šef Stožera Dino Kozlevac rekao je da svi skupa trebamo voditi računa o mjerama koje ostaju na snazi, kako se ne bismo vratili unatrag.

-Počelo je opuštanje mjera nakon što je sustav dobro odradio posao i nakon što su građani dali svoj doprinos i žrtvu. Sada idemo prema normalnom životu. No, mjere ostaju do daljnjega – nema grupiranja, iako je lijepo vrijeme, posebice ne po plažama. Ljudi su štufi svega, posebno mladi, ali socijalnih kontakt mora biti sveden na minimum, rekao je Kozlevac.

-Od danas rade svi dućani i to cijeli dan. Preporučamo da stariji od 65 godina, koji su i dalje najugroženija skupina i najlakše se zaraze, da u trgovine idu od 7 do 10 sati, a mlađi od toga neka idu popodne i predvečer, predložio je Kozlevac kako bi stariji bili manje ugroženi. Također, savjetovao je da se obrati pozornost na gluhonijeme, koji će možda tražiti pomoć. Treba skinuti maskicu i na dovoljnoj udaljenosti pokušati im pomoći.

Također, aktivno pripremaju sljedeće korake kako bi moglo doći do početka rada vrtića i škola. Istarska županija je imala oprezniji plan i to se trebalo dogoditi tek u četvrtoj fazi opuštanja mjera. Nacionalni stožer je to predvidio u drugoj fazi.

Na upit kako će se mjere poštivati u vrtićima i jaslicama Stojanović je odgovorio da je u tijeku dogovor s tim ustanovama i školama.

-Mjere idu u smjeru smanjenja broja djece po grupama, na način njihovog rada, kontrole dolaska da se vidi ima li obitelj djeteta kontakata s bolesnima i dužinu boravka u objektu. Razmatramo sve kako bi se pokušao smanjiti rizik kod boravka u tim objektima. Taj dio u našem hodogramu bio je u četvrtoj fazi, nakon što bismo isčekirali sve prethodne faze. U nacionalnom planu to je predviđeno već u drugoj fazi. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati kod nas i je li to kod nas prihvatljivo, najavio je Stojanović.

Na upit hoće li za 10 do 15 dana početi s radom obrtnici koji rade u sklopu hotela Kozlevac je odgovorio da nema još nijedne ozbiljne odluke po tom pitanju.

-To je nešto što nas čeka nakon 15. svibnja, kazao je.

ISTARSKI STOŽER: Situacija je stabilna, ali više od tisuću osoba u samoizolaciji najveća su nam opasnost

UHIĆENI – Vozač imao 3,42, a suvozač 2,94 promila