in

ISTARSKI STOŽER: Situacija je stabilna, ali više od tisuću osoba u samoizolaciji najveća su nam opasnost

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, izvijestio je o dobrim rezultatima od proteklog vikenda, kada nije zabilježen nijedan novooboljeli od koronavirusa. Trend je to koji se nastavlja već deseti dan zaredom.

Do sad je u Istarskoj županiji analizirano 1.538 briseva, u trenutno su 1.242 osobe u samoizolaciji. Stojanović je naglasio da je važno da ih policija i ostali nadležni dobro i često kontroliraju, jer svi u samoizolaciji su potencijalni izvor novozaraženih.

-Mobilnost i masovnost nose rizik od zaraze. Nama u zadnjih 15-ak dana jedina potencijalna opasnost su osobe u samoizolaciji. Bitno je da i te osobe shvate situaciju i ponašaju se odgovorno, odnosno da ne izlaze iz kuća, rekao je Stojanović, dodavši da je nadzor jako bitna komponenta u procesu opuštanja mjera.

To je dosta velik broj, a radi se o svim osobama koje ulaze u Hrvatsku preko granice, zatim bliski kontakti zaraženih, a stavljeni su u samoizolaciju po epidemiološkim kriterijima, pojasnio je Stojanović i dodao da među njima ima i stranaca.

-Ova tema nam je svakih par dana na dnevnom redu. Strani državljani mogu ući u Hrvatsku ako imaju ovdje boravište, a takvih je 10.000. Zatim to su malograničari koji rade na potezu od Trsta do Monfalcona i u Sloveniji. Svi ti ljudi uz hrvatske građane dobivaju mjeru samoizolaciju. Broj povećava to što onaj koji se vrati s posla na granici ulazi na spisak i ujutro kada opet ide na posao – brišu mu ime s popisa onih u samoizolaciji, naglasio je šef Stožera Dino Kozlevac.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, istaknula je da je hospitalizirana još samo jedna osoba. Sve ostale osobe izvan su bolničkog sustava i smatraju se izliječenima.

-U ovih 7 tjedana od svih pacijenata dvije su osobe preminule, a tri su bile na respiratoru u Rijeci. Potrebu za respiratorom procjenjivali smo radiološkoj dijagnostikom. Stoga posebna zahvala inženjerima radiologije koji su skafanderima radili pretrage i to je davalo jasan uvid u težinu kliničke slike.

Dobro smo se s time nosili, i pacijenti i zaposlenici.

Nadamo se da će ostati ovako kako je, zaključila je Hrstić.

Najavila je da rade na prijedlozima opsega zaštite u poliniklinici. SRedinom tjedna imat će prijedloge za satnice rada ambulanta i o načinu dolaska na specijalističke preglede, rekla je ravnateljica bolnice.

U Istri osam: Pet osoba u Poreču zatečeno u kršenju mjera samoizolacije

Prva faza opuštanja mjera – DINO KOZLEVAC: “Starijima od 65 godina preporučamo ranojutarnji šoping”