in

Putovanje u pandemiji: Kamo možemo bez ograničenja?

Broj zareženih koronavirusom u svijetu iz dana u dan raste, no gospodarske i druge aktivnosti ne mogu prestati, pa tako ni putovanja. Stoga je važno znati kojih se to epidemioloških mjera putnici koji dolaze ili odlaze iz Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica pojedinih zemalja

Osobe koje ulaze u Njemačku, a koje su provele vrijeme u rizičnom području u bilo kojem određenom razdoblju u roku od 14 dana prije ulaska, podliježu obveznom testiranju i mogu biti podvrgnute 14-dnevnoj samoizolaciji. Rizična područja se definiraju na temelju klasifikacije Instituta Robert Koch.

U Austriju je putnicima iz Hrvatske ulazak moguć samo uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata. Građani koji dolaze iz županija koje su na zelenoj listi, ne trebaju imati test. Ako ne možete predočiti negativni test, idete u karantenu, a u roku od 48 sati dužni ste obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji.

Prilikom ulaska u Švicarsku propisuje se mjera obvezne desetodnevne samoizolacije.

Državljanima Hrvatske u Srbiju je dopušten ulazak ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Do kraja listopada mađarska je na svoj teritorij zabranila ulazak svim stranim državljanima.

Iz hrvatskih županija koje su na crvenoj listi, u Sloveniju nije moguće ući bez obvezne propisane mjere samoizolacije.

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Ista je situacija i prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore.

Hrvatski državljani koji putuju u Italiju izuzeti su od obveze testa na COVID-19. To vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz Hrvatske u Italiju, piše Privredni.hr.

Nadopuna: Čitatelji nam javljaju da ih na granici sa Slovenijom upozoravaju da se ne zaustavljaju u njihovoj državi, a zbog privremenog lockdowna koji je trenutno na snazi kod njih. Slovenija je zatvorila gotovo sve osim trgovina s hranom i osnovnim potrepštinama na dva tjedna.

NOVIGRAD: Gallerion je zbirka pomorskih sudbina

POREČ: Galen Oštir iz Karate kluba Finida sedmi na Prvenstvu Hrvatske