in

Reakcije na smrt poznatog ugostitelja iz Brtonigle: “Neshvatljiv propust sustava civilne zaštite koji nije reagirao na vrijeme”

Stranka u osnivanju Barijera poslala je medijima priopćenje, jer smatraju da moraju iskazati razočaranje neshvatljivim propustom cijelog sustava civilne zaštite povodom smrti poznatog ugostitelja iz Brtnigle Nina Kernjusa.

Priopćenje donosimo u cijelosti:
“Nevjerojatno je da je bilo potrebno više od 48 sati  hitnoj pomoći, epidemiologu, liječnicima, kriznom stožeru da pruže odgovarajuću, u ovom slučaju hitnu liječničku pomoć Ninu Kernjusu. Od samog su početka svi uključeni znali da simptomi na koje je ukazivala obitelj upućuju na simptome zaraze koronavirusom tj Covidom-19! Upitajmo se, da li je to, zapravo, glavni razlog zakašnjele intervencije? Bi li Nino ostao živ da se nije aktivirao ovaj  novi, ali očito tromi i neefikasni sustav zaštite od epidemije koronavirusom?
U Istarskoj županiji je u srijedu prema službenim izvorima bilo 6 oboljelih od koronavirusa koji se liječe. Prema riječima članova Stožera civilne zaštite Istarske županije spremni smo zbrinuti višestruko veći broj oboljelih. Međutim sustav je neshvatljivo i neoprostivo zakazao već kod sedmog potencijalnog pacijenta koji je to, nažalost, platio svojim životom!
Bili smo u početku zadivljeni brzinom reakcije Stožera i pravovremenim poduzimanjem svih preventivnih mjera radi zaštite naših građana. Bili smo zadivljeni rječitošću i pokazanom stručnošću Stožera u komunikaciji sa medijima. Sad smo razočarani jer se pokazalo da zapravo nisu spremni da se suoče sa koronavirusom. 
Ne tražimo ostavku od Stožera jer bi to bilo nerazumno u ovom osjetljivom i teškom trenutku. Tražimo da hitno preuzmu kontrolu nad cijelim sustavom i aktiviraju ga tako da se ne događaju kobne greške. U njihovim su rukama naši životi!Neka priču pred kamerama zamijene akcijom i organiziranjem svih karika u lancu borbe protiv koronavirusa. Imamo od koga naučiti kako djelovati, ne činimo iste greške kao i naši susjedi”, piše u priopćenju kojeg su potpisali Damir Grunbaum, vijećnik Skupštine IŽ i GV Umaga i Gordana Čakić, vijećnica Skupštine IŽ i GV Pule.

NOVA VIJEST: Nesretni muškarac iz Brtonigle bio je pozitivan na koronavirus, ali još nije točan uzrok njegove smrti.

– Potvrđeno je jučer navečer testom da je osoba bila pozitivna. Međutim je li to smrt od koronavirusa il ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija – rekao je jutros Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I Hrvatska poput Istre zatvorila sve – od frizera i kafića do teretana – Važna obavijest Porezne uprave za obrtnike

Presica istarskog Stožera civilne zaštite: Traže se svi koji su bili na sprovodu umaškog vinara, o mogućem zakazivanju sustava za smrt ugostitelja bez odgovora