in

Presica istarskog Stožera civilne zaštite: Traže se svi koji su bili na sprovodu umaškog vinara, o mogućem zakazivanju sustava za smrt ugostitelja bez odgovora

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Na jutros održanoj presici Civilnog stožera Istarske županije ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović kazao je kako je muškarac iz Brtonigle preminuo u noći s utorka na srijedu bila pozitivan na koronavirus. Nalaz je stigao tijekom noći, pa su sačekali danas da bi to priopćili.

Premda je bilo pitanja o mogućoj odgovornosti hitnih službi koje su, prema riječima obitelji, zakasnile na reakciju iako su ih zvali da dođu po bolesnika, članovi Stožera nisu htjeli ništa još govoriti. Poručili su da sve što se zna objavili su mediji, tek treba sve provjeriti. Načelnik Stožera Dino Kozlevac kazao je da je u konaktu s obitelji preminulog, te da će naknadno izvijestiti javnost.

-Sada nam je primarno da zbrinemo pokojnika po propisima i pravilima, a sve ostalo ćemo kasnije uzeti u obzir, kazao je Kozlevac.

Kazao je i to da smo ‘ušli u jednu fazu koja nije ugodna’, te izradio zadovoljstvo što su mjere, koje je Istra uvela prije nekoliko dana, donesene na području cijele Hrvatske. Pozvao je građane da se tog pridržavaju i da prijave ako znaju da je netko kršio mjere samoizolacije. 

Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo govorila je o slučaju zaražene obitelji vinara iz okolice Umaga, odnosno o sprovodu u toj obitelji na kojem je bio velik broj ljudi. Obitelj umaških vinara nije tada, a pogreb je bio 7. ožujka, znala da su zaraženi. Valić je pozvala one koji misle da su bili u kontaktu sa zaraženima da se jave svojim obiteljskim liječnicima. Rekla je kako je 60 osoba već pronađeno i stavljeno na spisak.

Inače, već su se jučer preko Facebooka počele tražiti osobe koje su bile na sprovodu starijeg muškarca iz te obitelji, oca poznatog vinara, te ih se poziva da se jave epidemiolozima koji traže kontakte.

Reakcije na smrt poznatog ugostitelja iz Brtonigle: “Neshvatljiv propust sustava civilne zaštite koji nije reagirao na vrijeme”

Ministar Beroš: Zdravstvena inspekcija ispitat će smrt muškarca u Istri, istina mora doći na vidjelo