in

Rezultati akcije u Istri: Velik broj vozača i putnika ne koristi pojas

Ilustracija MUP

Rezultati akcije pokazali su kako se vozači, ali i putnici, ne vežu sigurnosnim pojasom te na taj način dovode u opasnost vlastiti život

Kao što je najavljeno, policijski službenici Postaje prometne policije Pula jučer su proveli prometnu akciju usmjerenu prema detekciji prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Tijekom trajanja akcije, policijski službenici utvrdili su 60 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Sigurnosni pojas nije koristio 31 vozač i četiri putnika, a policijski službenici nisu utvrdili  niti jedan prekršaja nepropisnog prijevoza djece u vozilima. Također je utvrđen i 21 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj odbijanja testa na opojne droge, jedan prekršaj nepropuštanja pješaka i dva ostala prometna prekršaja.

Policijska uprava istarska podsjeća vozače i putnike da prije svake vožnje, pa i one najkraće, koriste sigurnosni pojas:

  • Ne bismo trebali upotrebljavati sigurnosni pojas u automobilu zbog policije, odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.
  • Takav motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote.
  • Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će u slučaju nesreće udariti u zračni jastuk koji se ”ispaljuje” velikom brzinom pa će doći do dodatnih ozljeda vozača.
  • Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke, glavom ”probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.
  • Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. 

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

POREČ: Uhvaćeni kako kradu pločice iz skladišta trgovine

Foto PR Plava laguna - Hotel Bonavia u Rijeci

Porečka Plava laguna prodala hotel Bonavia za 8,1 milijun eura