in

Ribarima dozvoljena prodaja ulova s vlastitih barki

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podržao prijedlog Ministarstva poljoprivrede kojim se omogućuje ribarima da u vrijeme pandemije korona virusom COVID-19 prodaju ribu s ribarskih plovila

Pravilnikom o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca propisano je da ribari mogu izravno s ribarskih plovila prodavati dnevni ulov krajnjim potrošačima i to najviše 5 kilograma po potrošaču i ukupno najviše 3.000 kuna dnevno po povlastici.

Također je propisano da se navedena prodaja mora odvijati sukladno posebnim propisima koji, između ostalog, definiraju uvjete za takvu prodaju. To znači da se mogu prodavati isključivo na lokacijama i u vrijeme koje je propisala nadležna lučka uprava ili ovlaštenik koncesije u luci posebne namjene – ribarskoj luci.

Kako je trenutačnom situacijom uzrokovanom korona virusom COVID-19 ribarima onemogućen plasman ribarskih proizvoda na inozemna tržišta i u restorane, ovaj način prodaje s plovila će olakšati plasman ribarima, a stanovništvu omogućiti opskrbu svježom i zdravom ribom iz Jadrana.

Primjerice, Lučka uprava Umag-Novigrad dozvolila je prodaju svakim danom od 8 do 12 sati, sa samog plovila dnosno s mjesta veza. Dozvoljeno je pritom ribarima besplatno postaviti i reklamne panoe kojima će izvijestiti o prodaji ulova, na kopnenom dijelu luke, isključivo ispred mjesta veza vlastitog plovila.


Posebno napominju iz tog ministarstva kako je nužno organizirati prodaju uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za vrijeme trajanja pandemije korona virusa COVID-19.

Darivanje krvi u doba korone – Istra skupila 46 doza!

DALEKO SMO OD KRAJA – Istarski Stožer: NEMOJTE SE OPUSTITI, OSTANITE DOMA!