in

Ronilački turizam u Istri zaslužan za 200.000 noćenja

Ilustracija Pexels

Predstavnici tvrtki koji obavljaju djelatnost ronilačkog turizma u Istri, okupili su se  u HGK – Županijskoj komori Pula gdje održana sjednica Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula na kojoj se raspravljalo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Istra je sve zanimljivija destinacija za goste ronilačkog turizma, a to najbolje govore konkretne brojke od 200.000 noćenja, ne računajući pritom dnevne posjete, koje su ostvarili turisti čiji je osnovni motiv dolaska u destinaciju upravo ronjenje.

Turistička sezona u ronilačkim centrima traje gotovo polovicu godine, a brojni su i centri koji rade tijekom cijele godine. Turističko ronjenje snažan je motivator dolaska za goste koji preferiraju posebne oblike turizma, pa su i ronilački centri prepoznati kao važan dionik u razvoju turizma Istarske županije, piše portal Hrturizam.hr.

“Stoga je važna suradnja s lokalnom zajednicom i umrežavanje s drugim pružateljima usluga u turizmu u cilju stvaranja što kvalitetnije destinacijske usluge koja može zadovoljiti potrebe gostiju u svim segmentima boravka u destinaciji” ističe Marko Srečec, predsjednik Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula.

U 2019. godini na temelju javnog natječaja Ministarstva kulture ishodovana su dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru u područjima gdje se nalaze kulturna dobra. Ronilački centri istaknuli su kako su zadovoljni suradnjom s Ministarstvom kulture, naglašavajući obostrani interes u maksimalnom očuvanju podvodne kulturne baštine Jadrana.

“Ronilački centri su važan čimbenik u očuvanju podmorja i ekologije – nakon ronjenja, ronioci gotovo uvijek donose otpad koji su prikupili u podmorju” zaključio je Srečec.

Podmorja istarskog poluotoka čine bogatstvo raznolikog i očuvanog biljnog i životinjskog svijeta, ali i atraktivnih podvodnih zidova i grebena, spilja i olupina brodova.

U organizaciji ronilačkih centara širom Istre održavaju se tečajevi ronjenja (Cmas, paDI, NITROX, apNEa) koji vode goste na atraktivne podmorske lokacije. Također, kod njih se može iznajmiti kvalitetnu i provjerenu opremu ili servisirati vlastitu. A važno je za istaknuti kako veću sigurnost pri ronjenju omogućava i blizina hiperbarične komore koja se nalazi u Puli.

Iz strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula ističu kako u narednoj godini Strukovna grupa, među ostalim, planira organizirati gostujuća predavanja na fakultetima i u srednjim školama u cilju promocije zanimanja u ronilačkom turizmu te predstavljanja aktivnosti što većem broju potencijalno zainteresiranih mladih ljudi koji bi svoje buduće zaposlenje mogli pronaći upravo u ronilačkim centrima.

Za promociju ronilačkog turizma TZ Istarske županije je još 2012. godine izdala brošuru na pet jezika s lokacijama za ronjenje i kratkim opisom svih lokacija.

Izvor: Hrturizam.hr

Poreč Dox u Domu za starije i nemoćne

Dogodine 30.000 radnih dozvola za strance u turizmu – Hoće li to pomoći s obzirom na “otvaranje” Austrije?