in

Dogodine 30.000 radnih dozvola za strance u turizmu – Hoće li to pomoći s obzirom na “otvaranje” Austrije?

Foto Jadranka hoteli

Na 191. sjednici Vlade RH donesena je odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2020.                

Kao što je i bilo najavljeno, povećane su kvote za uvoz radne snage, a sljedeće godine na raspolaganju je 30.000 dozvola za rad stranaca u turizmu, piše portal Hrturizam.hr.

Godišnja kvota dozvola za 2020. za novo zapošljavanje stranaca, sezonski rad, premještaj osoba unutar društva te provedbu strateških investicijskih projekata iznosi 78.470 dozvola među kojima je 64.604 dozvola za novo zapošljavanje, 12.770 dozvola za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi i šumarstvu, 96 dozvola u okviru premještanja unutar društva te 1.000 dozvola za provedbu strateških investicijskih projekata.

Tako turizam i ugostiteljstvo mogu računati na 18.370 dozvola za rad stranca u turizmu za novo zapošljavanje, kao i 12.000 dozvola za sezonski rad ili ukupno preko 30.000 dozvola za rad stranca u turizmu.

Krajem godine ukidaju se kvote uvoz radne snage

Kao jedna od najvažnijih novina u odnosu na važeći Zakona o strancima, je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca, kojim se ukidaju dosadašnje kvote za zapošljavanje stranaca i pojednostavljuje njihovo zapošljavanje kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca, pošto je cijeli postupak do sada bio spor, kompliciran i s puno administracije.

Budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca kroz Test tržišta.

No, dok novi Zakon o strancima ne stupi na snagu, očekuje se oko prve polovice 2020. godine, vrijedi Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2020.     

Inače, ove godine se iskoristilo oko 21.000 dozvola za uvoz strane radne snage u turizmu.

Budućnost se ne gradi na uvozu radne snage, a bez domaće radne snage nema niti održivog razvoja

Budućnost i održivost se ne gradi na uvozu radne snage, no do ove situacije smo sami krivi i bilo je samo pitanje vremena kada će puknuti “balon”. Godinama se upozoravalo na problem malih plaća u turizmu, kao i jako lošim radnim uvjetima. No vladala ja mantra – ako nećeš ti, ima tko hoće na burzi. Sada se to vratilo kao bumerang.

No, otvorile su se granice i balon je pukao, zanimljivo, na čuđenje našeg turističkog sektora. Neki ni dan danas nisu svjesni kako je jedino rješenje za zadržavanje domaće i kvalitetne radne snage ponuditi bolje plaće i radne uvjete i da tome nema alternative.

Doduše ima, ali ne dobra za Lijepu našu.

Naime, prvim danom 2020. godine Austrija otvara rada na kojem više neće biti potrebne dozvole za strance. Inače, prema analizi HUT-a, plaće za kuhare, konobare i drugo turističko osoblje su kod nas 30% niže nego u Sloveniji, a čak praktički 100% niže nego u Austriji.

To će svakako nažalost pokrenuti novi val domaće radne snage da opet krene svoju životu i profesionalnu sreću potražiti preko granice.

Doduše Vlada RH donijela je neoporezive naknade kao što su božićnice, regresi, trinaesta plaća, topli obrok, mogućnost plaćanje smještaja za radnika… tako je država dopustila tvrtkama da svakog zaposlenog može nagraditi s 5.000 kuna neporeznog bonusa, uz dotadašnjih 2.500 kuna, koliko su mogli isplatiti za božićnicu ili regres. Od ove godine vratio se i topli obrok, koji može biti 5.000 kuna paušalno po radniku ili 12.000 kuna uz predočenje troškova, a tvrtke svojim radnicima mogu plaćati i trošak vrtića za djecu ili trošak smještaja.

Također, od iduće godine uvode se i Crokartice koje će dodatno neoporezivo omogućiti tvrtkama isplatu namjenskih 2.500 kuna. Pokreće se i dugo najavljeni projekt Centara za kompetencije, no to su sve nažalost premali i prekasni potezi. Trebalo se puno prije reagirati, jer požar se gasi kad krene dim, a ne nakon što izgori cijeli objekt, pa se radi sanacija štete.

Izvor: Hrturizam.hr

Ronilački turizam u Istri zaslužan za 200.000 noćenja

VRSAR: Radnik odabran za gradnju dvorane vrijedne 43 milijuna kuna