in

RUŠNJAK: Obilježena 78. obljetnica odlaska dragovoljaca, rodoljuba i antifašista u partizane

Polaganjem vijenaca i minutom šutnje za sve poginule borce u Narodnooslobodilačkom ratu, naročito s tog dijela Istre, ali i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, te kratkim govorima na Rušnjaku danas je obilježena 78. godišnjica prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca.

Polaganje vijenaca na Rušnjaku – Sošić, Miletić, Matošević i Peršurić

Te 1943. godine prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz Rakovci, Jurcani, Štifanići, Seline, Krunčići, Medaki, Rovinjskog Sela, Rapavela, Katuna, Baderne, Majkusi, Šušnjići, Smolici i drugih zaselaka krenulo je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. Tijekom cijelog NOB-a Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su nas vodili i doveli putovi slobode.

Predsjednik porečke udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević rekao je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

– Njih 69 je ustalo da istrijanskem čoviku donesu slobodu i bolji život, da bude gospodar na svojoj zemlji i da si more prontati šugo od kokoše kad će on, a ne kad mu ki dozvoli., rekao je Matošević, podsjetivši da je u 17 tisuća Istrijana položilo svoj život u borbi za slobodu te da je danas glavni zadatak prenijeti mlađim generacijama ono što se dešavalo tih godina. – Ponosni smo i na naše borce u Domovinskom ratu, koji su branili našu Hrvatsku u granicama za koje su se prije njih borili naši borci iz Narodnooslobodilačkom ratu.

Predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić podsjetio je kako se ovdje radilo o mladim ljudima, koji su krenuli u drugu državu boriti se protiv fašizma i za priključenje Istre matici zemlji.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić napomenuo je kako mu je žao da ni ove godine, zbog mjera, ne može biti tradicionalnog susreta građana na Rušnjaku i programa.

– Tradicija Rušnjaka je velika, i on nije samo povijest, vrijednosti koje su tada postojale među tim mladim ljudima, upisane su u naše, istarske vrijednosti. Mi njih živimo svaki dan i ponosimo se time, jer je mali čovik u ključnom trenutku naše povijesti odabrao biti na pravoj strani, rekao je Peršurić.

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na nedavna devastiranja Titova parka u Puli, kao i crkvice u Rapavelu.

– Zato itekako treba biti uporan, obilježavati godišnjice, kao što smo nedavno obilježili Labinsku republiku ili Proštinsku bunu, Plovaniju, sad i Rušnjak, obilježavati pobjedu nad fašizmom, jer se nemamo čega sramiti. Već trideset godina predlažemo u Saboru da se kaže jasno ne svim oblicima fašizma, da se kaže što je bilo loše, kao i što je bilo dobro, rekao je župan.

Uz govornike, obilježavanju su se pridružili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča Zoran Rabar i potpredsjednica Nensi Beato Baturić, članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca te udruge Josip Broz Tito Poreštine i Rovinjštine, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, te drugi gosti.

U tijeku Otvoreno prvenstvo Grada Poreča – Horizontovci ostvarili dobre rezultate

novac kune novčanice policija ilustracija

PAZITE ŠTO PIŠETE: Za govor mržnje u komentarima masne kazne stizat će njihovim autorima, a ne vlasnicima medija