in

S više od tisuću biciklista i pješaka rekordna Parenzana u Vižinadi

© IstriaTerraMagica.eu

Više od tisuću biciklista i pješaka svih dobi okupilo se danas u Vižinadi na 23. izdanju rekreativne biciklijade Parenzana koja je po brojnosti srušila dosadašnji rekord. Zadnja nedjelja u rujnu, okupana jesenskim suncem, bila je rezervirana za ovu manifestaciju koju su pohodili rekreativci iz cijele Istre, ali i drugih krajeva, kao i gosti iz Bavarske.

Parenzana se diči sloganom „Put zdravlja i prijateljstva“. No, to nije samo druženje uz sport i rekreaciju, svježi zrak i odlično raspoloženje za sudionike svih dobi, nego su tu bile i muzika i pjesme, kao i gosti iz Bavarske kao posebna glazbena pratnja rekreativnoj karavani.

Čak 536 biciklista i 575 pješaka krenulo je na put okružen prirodom, u krajolik prošaran šumarcima, zelenim livadama, vinogradima, maslinicima, prpošnim istarskim brežuljcima. Što ima ljepšeg za savršenu nedjelju od boravka u prirodi?

Biciklisti su ove godine imali nešto drugačiju trasu. Vozilo se od Vižinade prema Tićanu, a zatim kako slijedi: Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sveti Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – Jama Baredine (gdje je organizirana okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada. Povratak je ponovno bio na trgu ispred mjesne crkve i škole gdje je organiziran zajednički ručak za sve.


Pobjednici ove godine nisu proglašeni, jer je PArenzana bila u cijelosti rekreativna i bilo ja najvažnije da svi stignu do cilja. Ipak, priznanja su uručena najmlađem i najstarijem sudioniku, odnosno Tiji Baldaš, rođenoj 205. i Silvanu Barbiću, rođenom 1939. godine.

Za uspjeh 23. Parenzane koju organiziraju Turistička zajednica i Općina Vižinada zaslužno je ove godine čak 95 volontera koji su veliki trud kako bi ova lijepa manifestacija još jednom uspjela.

Od ponedjeljka jeftinije parkiranje u Poreču

ISAP 2018: Na sajmu u Tinjanu prvi put vođene degustacije pršuta