in

Sa Skupštine: Istarska županija se zadužuje 15 milijuna eura za dogradnju Doma za starije A. Štiglić

Foto Istarska županija

U Spomen domu, u Pazinu, danas je održana 16. sjednica Skupštine Istarske županije, koja je započela svečanom prisegom vijećnika Danielea Kumara (IDS-DDI), a koji je zamijenio vijećnika Vilija Rosandu, uslijed stavljanja mandata u mirovanje. 

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Na aktualnom satu bilo je govora o dogradnji i proširenju Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli, a informaciju o projektu dao je pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, kazavši da on obuhvaća i matičnu zgradu Doma u Krležinoj ulici, ali i Depandansu u Mažuranićevoj. Budući da su sami izvedbeni projekti bili stari nekoliko godina, a u međuvremenu se promijenilo niz propisa u domeni socijalne skrbi, bila je nužna revizija istih. Konkretno što se tiče zgrade Doma, novim idejnim projektom dobivena su dodatna 25 mjesta pa će pri okončanju dogradnje biti na raspolaganju 95-100 mjesta. Prema riječima pročelnika, projekt će javnosti biti predstavljen u lipnju, a u srpnju se očekuje pokretanja postupka javne nabave za odabir izvođača radova, a koji bi trebali trajati između 12 do 15 mjeseci. Radovi na adaptaciji Depandanse Doma će, pak, trajati do 5 mjeseci, te se njihovo okončanje očekuje u siječnju 2024. godine. Tijekom samih radova u Krležinoj ulici, dio korisnika, njih oko 40, kao i kuhinju, bit će potrebno preseliti na drugu lokaciju, odnosno većinu njih u Mažuranićevu ulicu, a manji dio privremeno u zgradu budućeg Hospicija, u Puli. 

Na opasku da projekt proširenja Štiglića predugo traje, osvrnuo se župan Boris Miletić koji je podsjetio da je tek u listopadu 2021. godine Istarska županija postala vlasnikom nekretnine Doma, prijenosom prava vlasništva od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom bio je, dakle, preduvjet za ulaganje u Dom za starije osobe Štiglić. Podsjetimo, projekt će u jednakim omjerima sufinancirati Županija i Grad Pula-Pola. 

Upravo je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojena Odluka o zaduživanju Istarske županije u iznosu od 15.000.000,00 eura zbog kapitalnih ulaganja u Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Sljedeći je korak dobivanje suglasnosti za zaduživanje od Vlade RH. 

Na pitanje o najavljenim mjerama za zadržavanja postojećeg zdravstvenog kadra, ali i privlačenja novog, resorna pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić kazala je da će iste biti predstavljene 6. lipnja na Koordinaciji župana s istarskim gradonačelnicima i načelnicima. U rješavanje problematike nedostatka djelatnika u zdravstvenim ustanovama, istaknula je pročelnica, trebaju biti svi uključeni, a posebice po pitanju osiguravanja smještaja za liječnike koji bi iz drugih krajeva Hrvatske došli raditi u Istru.

Nadalje, na pitanje što je s Prijedlogom Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, odgovorio je zamjenik župana Tulio Demetlika ustvrdivši da država nije u predviđenom roku donijela Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju. Kazao je da su predstavnici Županije održali radni sastanak s ministrom Bačićem, koji je najavio da će izglasavanje Izmjena i dopuna Zakon o prostornom uređenju ići po hitnom postupku. Zamjenik je podsjetio i da su ciljevi prostorno planskih izmjena i dopuna područje energetike i obnovljivi izvori energije, morske luke, infrastruktura za određene ceste tj. prometni sustav i dio vezano za gospodarenje otpadom.

„Do sada je proveden natječaj, izabran je izrađivač Plana gospodarenja otpadom Istarske županije, priprema se odluka za provedbu postupka Strateške procjene utjecaja izmjena i dopuna plana na okoliš, a gotov je prijedlog vezan uz energetiku, koji će biti predstavljen na Koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima, kako bi potom jedinice lokalne samouprave mogle dati svoje prijedloge vezane uz izmjene i dopune županijskog prostornog plana“, istaknuo je zamjenik Demetlika.

Jedna od tema je bila i sport, o čemu je govorio pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac: „Fond za sport pokrenula je ova administracija prošle godine, a u lanjskom smo proračunu za tu namjenu osigurali pola milijuna kuna, a u 2023. sredstva smo povećali za 50 % te ona iznose 100 tisuća eura. Prošle godine donijeli smo odluku da ćemo financirati školovanje trenera što se pokazalo jako dobrim jer smo financirali edukacije za njih gotovo stotinu, s područja cijele Istarske županije.  Znamo da naši klubovi, osim jednog ili dva profesionalna kluba, počivaju na entuzijazmu ljudi koji ih vode i da treneri rade za simbolične naknade, a njihovo školovanje je predstavlja trošak koji si klubovi ne mogu priuštiti. Ove godine ćemo proširiti krug, odnosno dio sredstava iz Fonda bit će usmjeren na vrhunski sport, na nabavu opreme i ostale aktivnosti“.

Spomenimo i da je župan Boris Miletić predstavio Izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, prilikom čega se osvrnuo na najznačajnije investicije, projekte i programe, posebice u zdravstvu i socijalnoj skrbi te obrazovanju. Podsjetio je tako na dovršetak projekta izgradnje i opremanja nove Opće bolnice, u Puli, investiciju vrijednu 800 milijuna kuna; adaptaciju zgrada Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju  „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno koju u vrijednosti od 20 milijuna kuna zajednički sufinanciraju Županija, Bolnica i Grad Rovinj-Rovigno; nabavu 3 vozila za Hitnu medicinsku službu i pokretanje burze zdravstvenih radnika. 

„Jedina smo županija u kojoj se trenutno gradi 2 nova doma za starije osobe vrijedna preko 17 milijuna eura (131 milijun kuna), u Labinu i Pazinu, koje sufinanciramo s 50 % sredstava, te dograđujemo i onaj u Buzetu. Govoreći o obrazovanju, najznačajniji projekt u 2022. godini je dovršetak izgradnje i opremanja srednje Medicinske škole Pula, u vrijednosti od gotovo 65 milijuna kuna, koje su zajedno financirali Županija i Grad Pula-Pola. Dovršen je i projekt rekonstrukcije, proširenja i opremanja Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci” u Bujama vrijedan preko 19 milijuna kuna“, kazao je župan dodajući i da je lani krenula i realizacija velikog projekta uspostave Centra za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, vrijedan 7,4 milijuna eura, od čega je gotovo 4 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostali dio troškova snositi Županija.

Župan je spomenuo i potpore za poduzetništvo; za zapošljavanje ranjivih skupina, kao i one usmjerene za sektor poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva. Na samome kraju, uputio je zahvalu svima na suradnji, priopćila je Istarska županija.

Foto IDS - Katarina Nemet

Istra u Saboru: Nemet traži povlačenje Zakona o prostornom uređenju. Loš je, pobunili se urbanisti i arhitekti

Eko akcija

U subotu u Vrsaru akcija čišćenja mora i priobalja