in

Skoro u cijeloj Istri izvrsna kakvoća mora – Samo na jednoj plaži malo lošije, a na drugoj se situacija popravila

Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 27. do 31. srpnja proveo VI ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 215 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 22 ºC do 26 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 23 ºC do 31 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 214 mjernih točaka, odnosno u 99.53 % uzoraka, zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, a na jednoj mjernoj postaji (Hidrobaza, Puntižela, Općina Pula), odnosno 0.47% zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje.

Također, na lokaciji Duga Uvala – Hotel Croatia u Općini Marčana zabilježeno je kratkotrajno onečišćenje (pokazatelj Escherichia coli) koje je prestalo unutar 24 sata te su rezultati potom bili izvrsni. Kada se utvrdi kratkotrajno onečišćenje ovlaštenik (ZZJZIŽ) svakodnevno obavlja dodatna uzorkovanja do prestanka kratkotrajnog onečišćenja.

Dobiveni podaci uzorkovanja u slučaju kratkotrajnog onečišćenja ne unose se u skup podataka za određivanje ocjene kakvoće mora, ali broj uzoraka koji se ne pribrajaju ukupnom skupu podataka za određivanje ocjene kakvoće mora po sezoni kupanja radi kratkotrajnog onečišćenja ne smije biti veći od jednog uzorka.

Po prestanku kratkotrajnog onečišćenja ovlaštenik obavlja dodatno uzorkovanje u roku od sedam dana, radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja, a dobiveni podaci se unose u skup podataka. Dodatno uzorkovanje radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja provedeno je 31. srpnja.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te su dostupni putem slijedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca, priopćeno je iz Istarske županije.

Nijemac uhvaćen kako Ipsilonom juri 203 na sat

Nijemac uhvaćen kako Ipsilonom juri 203 na sat

Škola na daljinu: Danilo Krizmanić darovao televizor OŠ Poreč

OŠ Poreč pokreće ovrhe i tužbe protiv roditelja zbog nagomilanih dugovanja