in

OŠ Poreč pokreće ovrhe i tužbe protiv roditelja zbog nagomilanih dugovanja

Ilustracija

Vijećnici Grada Poreča više su puta raspravljali o bjanko zadužnicama koje Osnovna škola Poreč traži da predaju školi, smatrajući pritom da se ne radi o pravom načinu postupanja. Jer bjanko zadužnice koje se ovjeravaju kod javnog bilježnika koštaju. No, ispostavilo se da drugog načina za naplatu dugova nema i da je to jedini način da škola dođe do novaca za marendu i(li) trošak produženog boravka.

Naime, na Facebooku je OŠ Poreč najavila da je primorana angažirati odvjetnika i pokrenuti postupke prisilne naplate dugovanja roditelja za usluge marende i produženog boravka koji su nastali unatrag više godina.

-Rodteljima koji su predali bjanko zadužnicu ona će biti predana na naplatu, a za one čija dugovanja potječu iz perioda prije uvođenja bjanko zadužnice pokrenut će se postupak ovrhe, a u nekim slučajevima i tužbe.

Dugovanja pojedinih roditelja kreću se u rasponu od 70 do više od 6.000 kuna. Roditelji koji duguju nisu nezaposleni i ne spadaju u skupinu u riziku od siromaštva jer njih se financira iz socijalnih programa. Među dužnicima ima i obrtnika, ugostitelja, trgovaca. Svi su nebrojeno puta dobili podsjetnike i opomene za plaćanje na koje se oglušuju. Kako bi i škola i roditelji izbjegli plaćanje troškova prisilne naplate, koji mogu biti i veći od iznosa samog duga, i ovim putem još jednom pozivamo dužnike da plate dug prije pokretanja postupka, poručili su iz škole.

Skoro u cijeloj Istri izvrsna kakvoća mora – Samo na jednoj plaži malo lošije, a na drugoj se situacija popravila

Nacionalni stožer: Imamo 34 nova slučaja, 4 osobe umrle