in

Skromna proslava u TARU: Ovogodišnji laureati Valsanta i zbor San Martino

Općina Tar-Vabriga obilježila je sinoć skromnom svečanom sjednicom Općinskog vijeća u vijećnici svoj dan, kao i dan svoje zaštitnice sv. Marije Karmelske. S obzirom da okolnosti sjednica je održana bez gostiju, samo uz predstavnike općinske uprave, općinskih tvrtki, te škole i vrtića. Također, kako je u uvodu naglasio predsjednik vijeća Mladen Vojinović, nema fešte ni drugih zvanika.

Skromna proslava u TARU: Ovogodišnji laureati Valsanta i zbor San Martino
Članice Valsante/Foto Tanja Kocijančić

Najsvečaniji trenutak na sjednici bilo je uručenje priznanja zaslužnima, koje su ove godine dobili humanitarna udruga Valsanta koja je s radom počela 2010. i pomogla mnogima kojima je pomoć bila potrebna, te mješoviti zbor „San Martino“ koji djeluje od 2009. u sklopu Zajednice Talijana „Giovanni Palma“.

Priznanja su uručili načelnik i njegov zamjenik Nivio Stojnić i Gaetano Benčić koji su prije toga održali kratke prigodne govore.

Skromna proslava u TARU: Ovogodišnji laureati Valsanta i zbor San Martino
Prizanje za zbor San Martino/Foto Tanja Kocijančić

-Nažalost, ove godine nema druženja s mještanima i prijateljima. Općina je nastala 2006. – prije toga je bio rat, a nakon toga dvije krizne godine. Svakih deset godina očito nam se događaju krize poput ove danas, a vjerujem da ćemo i ovu prebroditi. Uspjeli smo prije epidemije dovršiti novi vrtić, gradimo uljaru, a ostale projekte moramo prebaciti za iduću godinu. Naime, naša „tvornica“ zvana turizam ove će godine zakazati, ali nadamo se boljoj 2021. godini, istaknuo je načelnik Stojnić, dodavši da čim situacija bude bolja nastaviti će „sto na sat“ kao i dosad.

Benčić je na talijanskom jeziku naglasio da, iako smo u teškoj zdravstveno-ekonomskoj krizi, snažan mora ostati osjećaj zajedništva i rada za dobrobit zajednice. Nanizao je brojne investicije koje su odrađene u posljednje vrijeme, poput vrtića, Kuće tradicijske gastronomije DeguStazione, dovršetak obnove zvonika i uljare koja će biti gotova do kraja mandata ovog vodstva općine.

Dodajmo i nekoliko rečenica iz obrazloženja priznanja.

Valsanta je počela pod nazivom Jasminka – Jedno srce za život. Danas broji 20 aktivnih članica i sudjeluje na gotovo svim mjesnim

Manifestacijama na području općine sa svojim fritulama i kroštulama, ali i na događanjima izvan općine. Od 2011. pomogle su novčano i materijalno brojnim osobama, ali i Domu za starije osobe Novigrad za koji su nabavili perilicu za rublje, plaćanje troškova rehabilitacije u Varaždinskim toplicama za mladog mieštanina, sufinanciranje popravka krova ambulante u Taru, kupnja kreveta za ekstenziju za Dječju bolnicu Kantrida u Rijeci, kupnju bolničkog kreveta za potrebe mještana i još mnogo toga.

Zbor San Martino osnovali su entuzijasti, ljubitelji pjevanja i dobrog društva, s ciljem njegovanja pjevanja i kulturnog obogaćivanja umjetničke ponude općine. Zbor vodi Lolita Njegovan. Sudjeluju na brojnim susretima i manifestacijama, ali gostiju i po cijeloj Istri i Italiji.

Skromna proslava u TARU: Ovogodišnji laureati Valsanta i zbor San Martino

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

Više od sto inspektora krenulo u veliki nadzor na obalu

Više od sto inspektora krenulo u veliki nadzor na obalu

Prosvjetari odlučni: ŠTRAJK u osnovnim i srednjim školama počinje 10. listopada

Kako će izgledati nastava na jesen? Postoje tri scenarija