in

Skup na Vrbanovici kod Kaštelira – Nivio Stojnić: “Zahvaljujući borcima NOR-a s povjerenjem gledamo u budućnost”

Foto Tanja Kocijančić

Na Vrbanovici se već desetljećima posljednje nedjelje u kolovozu okupljaju antifašisti prisjećajući se 25. vojno pozadinske stanice koja je djelovala u 58 sela na području Tara, Kaštelira i Vižinade. Naime, na tom se prostoru 24. kolovoza 1944. vodila najžešća bitka s neprijateljem u kojoj je poginuo njen prvi borac Viktor Labinac. Stanica je na ovom prostoru djelovala do 28. travnja 1945. kada su njeni borci istovremeno ušli u Tar, Kaštelir i Vižinadu i na taj način okončali okupaciju.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Naime, svake godine ovo druženje organizira jedna od općina na tom području, a ovog puta je red bio na Općini Tar-Vabriga u suorganizaciji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Poreštine i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč. Prije toga načelnik Tara Nivio Stojnić položio je vijenac na spomenik na Vrbanovici u čast svim žrtvama, zajedno s predstavnicima boračkih udruga, (grado)načelnicima Poreštine i zamjenicom istarskog župana Jessicom Acquavita.

Foto Tanja Kocijančić
Nivio Stojnić – Foto Tanja Kocijančić

Prvi govornik bio je domaćin, načelnik Nivio Stojnić, koji je u uvodu pozdravio sve preživjele borce NOB-a te dragovoljce i veterane Domovinskog rata, čelnike boračkih udruga, društva Josip Broz Tito i kolege koje su se odazvale pozivu – zamjenicu župana Jessicu Acquavita, gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, načelnika Općine Kaštelir-Labinci Đulijana Petrovića i donačelnicu Vižinade Nedu Šainčić Pilato.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Slaveći godišnjicu ustanka protiv nacističkog terora, još smo se jednom okupili i ponosno potvrdili naše opredjeljenje očuvanju tekovina antifašizma. Ovaj ja dan prilika da se sjetimo svih žrtava Narodno-oslobodilačke borbe te svih žrtava Domovinskog rata, svih koji su poginuli za slobodu svog naroda u težnji za slobodom, nezavisnošću i samostalnošću. Tradicionalno se okupljamo na Vrbanovici ispred kamenog dvora da se prisjetimo hrabrih boraca koji su žrtvovali svoje živote za oslobođenje od nacističke i fašističke vlasti, kako bi se Istra priključila matici domovini. Zahvaljujući borcima NOR-a, mi vaši sinovi, unuci i praunuci možemo s povjerenjem gledati u budućnost. ldeali za koje su se borili – humanost, pravednost, socijalna pravda, ravnopravnost, toleranciju i suživot predstavljaju danas tekovine antifašizma na kojima je stvorena suvremena Europa, naglasio je načelnik Stojnić.

Nakon njega na talijanskom jeziku prisutnima se obratio zamjenik načelnika Stojnića, Gaetano Benčić.

Foto Tanja Kocijančić
Arduino Matošević – Foto Tanja Kocijančić

-Biti na ovom mjestu ima i dalje veliko značenje, jer moramo biti odlučni u tome da se ne relativizira fašizam koji je bio veliko zlo, posebno za naše prostore. U ovo doba mlađima preko ovakvih susreta moramo prenijeti te vrijednosti i sve povijesne događaje. Naši mladi nekada, u tim teškim vremenima, našli su se u jako teškoj situaciji i morali su se boriti, ali odabrali su pravu stranu u ratu, podsjetio je Benčić.

Čelnik UAB-a Arduino Matošević podsjetio je na ratna zbivanja na ovom prostoru 1944. i antifašističkim borcima, koji su simbol slobode i otpora i koji su svoje živote žrtvovali za sjedinjenje s Domovinom i oslobođenje od nacističkog okupatora.

-Dostojanstvo i čast antifašističkih boraca, ni u ratu ni u miru, ne mogu umanjiti ni aktualni politički prijepori niti naknadne manipulacije i falsifikati brojkama i žrtvama, čega smo svjedoci stalno u posljednje vrijeme, rekao je Matošević, dodavši da nažalost ustaški pozdrav još i danas živi.

Naglasio je da obilježavanjem ovakvih datuma odajemo dužnu počast onima koji su ginuli za stvaranje demokratske i prosperitetne Hrvatske. „Braneći našu povijest i antifašizam branimo zapravo našu budućnost,“ kazao je Matošević. Podsjtio je i na kameni spomen dvor na Vrbanovici ko i podsjetio na one koji su dali najveći doprinos za izgradnju kamenog dvora na Vrbanovici oko kojeg se svake godine okupljaju a oni su predstavnici boraca ondašnjih tri mjesnih zajednica Marko Kocijančić, Jakov Arman i Riko Bernaca, te Mirko Buić, koji je bio predsjednik socijalističkog saveza radnog naroda i na čelu cijele inicijative.

Foto Tanja Kocijančić
Mirko Buić – Foto Tanja Kocijančić

O doprinosu branitelja i dragovoljaca u Domovinskom ratu, posebice onih u Istri koji su se odazvali u velikom broju na mobilizaciju govorio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč Mirko Buić. Istrani su dali svoj velik doprinos, časno i požrtvovno izvršavali su sve postavljene zadatke, da bi nam svima danas bilo bolje.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Druženje na Vrbanovici

-Iz godine u godinu na ovom se mjestu prisjećamo svih boraca koji su na ovom prostoru dali velik doprinos NOB-u. Naša komplicirana i slojevita povijest Istre naučila nas je ono što mi danas jesmo – suživot, konvivenca, multikulturalnost, poštivanje različitosti i antifašizam na kojem se temelje sva demokratska društva. Sve te vrijednosti moramo baštiniti i prenijeti ih na naše mlade. To dugujemo svima onima koji su dali svoje živote za našu zemlju i osigurali nam budućnost, istaknula je dožupanica Acquavita.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Zbor San Martino

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su zbor San Martino Zajednice Talijana „Giovanni Palma“ u Taru i Brass Band Zajednice Talijana Vižinada.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Brass Band iz Vižinade

Nakon toga svi okupljeni družili su se uz besplatan fažol, a potom je manifestacija nastavljena sportskim programom, odnosno turnirom u gađanju glinenih golubova i briškuli i trešeti.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Polaganje vijenaca na spomenik
Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
vrbanovica
Gađanje glinenih golubova na Vrbanovici 27-8-2023
vrbanovica 2023
Tradicionalno druženje zadnju nedjelju u kolovozu na Vrbanovici

Foto Tanja Kocijančić - Fešta sv. Pelagija 2023.

NOVIGRAD – Kiša mijenja program Fešte sv. Pelagija. Tu i Tamo Band i Mambo Kings večeras, 27.8.

nevrijeme novigrad oblak oluja valentino cappellari 21-7-2023

Vrućine završavaju naglo i eksplozivno uz kišu, pljuskove i grmljavinu