in

Vrućine završavaju naglo i eksplozivno uz kišu, pljuskove i grmljavinu

Ilustracija - Foto Valentino Luigi Cappellari - Nevrijeme u Novigradu 21-7-2023

Već nam je svima polako dosta ovih velikih kolovoških vrućina, a olakšanje i njihov kraj stiže početkom tjedna kada će temperature zraka pasti za 10-ak stupnjeva Celzija, piše Istramet i nastavlja svoju prognozu:

“Tijekom ponedjeljka slijedi destabilizacija atmosfere, dok će se u Genovskom zaljevu razviti ciklona čiji će se centar u prvom dijelu utorka nalaziti na moru sjevernog Jadrana. U takvoj situaciji očekuje nas jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će lokalno biti vrlo obilne, a mjestimice su moguća i plavljenja zbog veće količine kiše u kraćem vremenskom roku. S obzirom na intenzitet promjene, u idućim danima savjetujemo pratiti službena meteorološka upozorenja DHMZ-a na opasne vremenske prilike”, napisao je Istramet.

DHMZ je objavio da se od ponedjeljka očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će zahvatiti već u noći i ujutro sjeverni i dio srednjeg Jadrana, a potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek kasno popodne, doći će do Slavonije. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

Zbog grmljavinskog nevremena koje se očekuje u dijelovima Hrvatske za sutra je uključen narančasti meteoalarm.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, pišu iz DHMZ-a.

Foto Tanja Kocijančić

Skup na Vrbanovici kod Kaštelira – Nivio Stojnić: “Zahvaljujući borcima NOR-a s povjerenjem gledamo u budućnost”

Foto Hrvatski školski sprotski savez

TAR: Svjetske prvakinje u plesu na povratku iz Brazila. Organizira se veliki doček