in

Slovenija od sutra ublažava mjere, ali mjere na granici ostaju

Nakon najstrožih mjera uvedenih krajem listopada, slovenska je vlada donijela odluku da će se neke od njih ublažiti, pa će od sutra do 23. prosinca djelomice biti obnovljen javni prijevoz, a ponovo će početi raditi i neke uslužne djelatnosti.

U cijeloj državi u tom će razdoblju u smanjenom opsegu biti obnovljen javni prijevoz, uz poštivanje epidemioloških mjera i smanjeni broj putnika u vozilima, a dopušta se i rad autopraonica, cvjećarnica, kemijskih čistionica i salona za njegu, objavio je u nedjelju navečer tijekom sjednice vlade premijer Janez Janša na Twitteru. Ublažene su i neke mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, ali samo u 4 od 12 statističkih regija, onima koje trenutno imaju manju incidenciju koronavirusa, odnosno bolju epidemiološku sliku od ostalih.

Riječ je o Središnjoj regiji koja uključuje i područje Ljubljane te Goriškoj, Obalno-kraškoj i Gorenjskoj regiji, piše Index.

Kretanje unutar općina samo za one koji su instalirali aplikaciju za praćenje kontakata

U njima će stanovnici moći izlaziti i izvan područja općina, ali ne i izvan regijske granice, dok za sve ostale zatvaranje u općinama boravišta vrijedi i dalje.

No slobodom kretanja unutar tih regija moći će se koristiti samo oni koji su na mobilne telefone instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, što je odluka kojom se želi potaknuti da se što više primjenjuje, ali je odmah naišla na kritike u javnosti.

U spomenute 4 regije s boljim epidemiološkim stanjem do 23. prosinca smiju raditi i trgovine odjeće i obuće te prodavaonice sportske opreme, no zabrana napuštanja stana i kuće od 21 do 6 sati, odnosno policijski sat, ostaje i dalje na snazi za područje cijele države.

Vlada je nakon sjednice objavila da će o režimu mjera za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana javnost biti naknadno obaviještena.

Mjere na granici ostaju

Stroge mjere na granici ostaju i dalje. Podsjetimo, prije mjesec dana donesena je odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju od 48 sati i povratak bez karantene ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište. Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji ili Schengenu, podsjetio je Index.

Srednje škole i dio osnovnih od danas su online, HZJZ objavio upute za platnene maske

Istra – U ponedjeljak 64 novozaražena, liječnici iz Pule poslani u Varaždin po nalogu ministra