in

Srednje škole i dio osnovnih od danas su online, HZJZ objavio upute za platnene maske

Srednje škole u svim županijama i viši razredi osnovnih škola u četiri županije od danas će nastavu pratiti online. Nastavu po C modelu u srednjim školama već imaju Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska, a od ponedjeljka će im se u tome pridružiti preostale županije i Grad Zagreb.

Kad je riječ o osnovnim školama, učenici od petog do osmog razreda nastavu online već prate u Varaždinskoj županiji, a od 14. prosinca od kuće će nastavu pratiti i njihovi vršnjaci u Istarskoj, Međimurskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak da u dijelu županija to nije nužno, nego je to još jedna potpora mjerama koje je donio Stožer da smanjimo eventualnu gužvu u javnom prometu, piše Index.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da će drugo polugodište početi u učionicama

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za RTL Danas je govorila o stanju u školama. Na početku je komentirala odluku o online nastavi:

“Glavni razlog je da se smanji kretanje učenika, pogotovo u javnom i organiziranom prijevozu. Da se smanje kontakti”, kazala je i dodala:

“U ovom trenutku od 24.000 tisuće razrednih odjela u jednom je sedam učenika koji su pozitivni, pa par s 5 i nekoliko s 4. Radi se u većini slučajeva o samo jednom učeniku. Ne može se utvrditi je li do zaraze došlo u školi ili izvan škole”, ističe.

“Za sada nema govora o tome da drugo polugodište počne online. Zna se kada počinje. Moraju se pridržavati mjera, a ako izlaze, neka to bude na otvorenom. Nastava 18. siječnja počinje u učionicama”, kazala je.

O trenutnoj situaciji je istaknula:

“Ta brojka je sigurno velika. Ovo je svima nama upozorenje da se moramo pridržavati mjera, da moramo ograničiti kontakte samo na obitelj. Sve druge kontakte svesti na minimum ili potpuno ukinuti”, kazala je na kraju za RTL Ivana Pavić Šimetin, piše Index.

HZJZ objavio kako trebaju izgledati platnene zaštitne maske za učenike

Za učenike koji ostaju u školama HZJZ je objavio nove upute o platnenim maskama.

“Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. obvezna je uporaba maski za djecu od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce ukoliko se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra.

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili višeslojna, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati pri temperaturi od 60 Celzijevih stupnjeva ili višoj. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu te sadržavati podesive vrpce/elastične trake. Svrha maske je da predstavlja barijeru, tj. filtraciju čestica, osigura dišljivost te da bude prilagodljiva veličini djetetove glave.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali itd.). Preporuka je koristiti certificirane tekstile, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu.” 

Rukometaši Poreča poraženi na domaćem terenu, samoizolacija ostavila traga

Slovenija od sutra ublažava mjere, ali mjere na granici ostaju