in

Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije, Grčka otvara 515 plaža

Zabilježeno je u svijetu više od 4,5 milijuna slučajeva koronavirusa dok je više od 303 tisuće ljudi preminulo.

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako je Slovenija postala prva europska država koja je to učinila. Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No, budući da još uvijek postoji opasnost od širenja zaraze na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.  Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. ožujka, a do 13. svibnja utvrđeno je 1.464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe. Vlada je donijela i mjere glede prelaska granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU-a prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

Nakon što je 4. svibnja počela ublažavati restriktivne mjere, Grčka će u subotu otvoriti 515 plaža kako bi se pripremila za turističku sezonu u vrijeme pandemije koronavirusa, objavili su britanski mediji. Na plažama će vrijediti niz restriktivnih mjera. Zbog fizičke distance na 1.000 kvadratnih metara moći će biti 40 posjetitelja, zabranjeno je točenje alkohola, nisu dozvoljene sportske aktivnosti poput nogometa, udaljenost između suncobrana bit će četiri metra, u restoranima i barovima neće biti stolova već će gosti moći preuzeti hranu i piće te ih konzumirati na svojim ležaljkama. Grčka se uspješno nosila sa epidemijom koronavirusa, ima 2.770  zaraženih, dok je 156 osoba preminulo, piše Večernji list.

Vlada je u četvrtak donijela i mjere glede prelaska granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU-a prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

NOVIGRAD: Lapidarium audio-vizualnom pričom i izložbom obilježava Međunarodni dan muzeja

ISTRA OPET STABILNA: I 15. svibnja svi nalazi NEGATIVNI