in

NOVIGRAD: Lapidarium audio-vizualnom pričom i izložbom obilježava Međunarodni dan muzeja

Razglednica Dajle

Međunarodni dan muzeja, koji se već tradicionalno diljem svijeta slavi 18. svibnja, novigradski će Muzej Lapidarium obilježiti audio-vizualnom pričom „Dajla…e poi ci sei tu Sonja“, a zatim i povezanom izložbom.

Virtualno predstavljanje audio priče kreće u 12 sati na mrežnoj stranici Lapidariuma, dok će se izložba moći razgledati u prostorijama Muzeja od 19 do 21 sat.

Stanko, Sonja i Lara Ritoša, 1975.

Ovogodišnji je program, premda nešto drugačiji od planiranog zbog okolnosti, posvećen sugrađanki Sonji Ritoši i njezinoj životnoj priči.

U vrijeme pisanja teksta, ona ima 87 godina, a u svojim rukopisima spominje Dajlu, mjesto kraj Novigrada, o kojem piše s ljubavlju i toplinom. Knjigu je nazvala „Moja priča“, a novigradski se muzej prihvatio njenog tiskanja. Ona je dopunjena i vizualnim materijalima koje je priredila njezina kćerka, umjetnica Lara Ritoša – Roberts.

Knjiga predstavlja, kako navode iz Muzeja, pogled na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti.

S obzirom na to da knjiga nije mogla biti predstavljena bez Sonje, koja trenutno boravi u Puli, kao niti bez Lare, koja se nalazi u Londonu, iz Muzeja su odlučili „Moju priču“ predstaviti sažetom audio-vizualnom formom.

Sonja je tako snimila čitanje pjesme i ulomka o Dajli 70-ih godina prošlog stoljeća, dok njezinu naraciju prati zvučna podloga koju čine odabrane Larine sekvence digitaliziranih obiteljskih fotografija i video iz Dajle.

U muzejskom se fundusu također nalazi građa vezana uz Dajlu iz navedenog perioda, pa se početna ideja postepeno pretvorila i u izložbu.

Pored audio-vizualne priče, u muzejskom će se prostoru tako predstaviti i „Projekt Dajla“ iz 1965. godine, autora Marka Pogačnika i Franci Zagoričnika.

Izložba je zaokružena još jednom pričom iz 70-ih, a radi se o susretu umjetnika iz Austrije i Jugoslavije u staroj školi u selu Brdo/Berda pored Momjana. Koncipirala ga je 1976. Ursula Krinzinger u dogovorima s Marinom Abramović.

Jedan od Brdo’76 projekata čuva se u Lapidariumu, a riječ je o deset radova austrijskog umjetnika Heinza Cibulke koji ne govore samo o svakodnevnom životu stanovnika Brda, nego i o obilježjima jedne države koja više ne postoji, kao i o jeziku kojim se u tom mjestu više ne govori, a Cibulkine fotografije prati audio zapis muzikologa Alberta Mayra.

„Projekti Dajla’65 i Brdo’76 nezaboravni su emocionalni i umjetnički događaji, jedni od mnogih nastalih u poznatom desetljeću ‘druge linije’ umjetničkog otpora i promjena, istraživanja i kritike, kad su prevladavane granice i kad se uključivalo u opća zbivanja novih kretanja umjetnosti i društva“, navode iz novigradskog Muzeja.

Izložbu je moguće razgledati radnim danima muzeja od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 15 sati sve do 18. lipnja, uz pridržavanje svih epidemioloških, higijenskih i mjera fizičkog distanciranja propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Stiže nam prvi toplinski val, a s njim i afrički pijesak

Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije, Grčka otvara 515 plaža