in

Slovenija cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu – od ponedjeljka novi granični režim

Od ponedjeljka se režim na slovenskoj granici mijenja. Na crvenom popisu završile su, zajedno s ostatkom Hrvatske, Istarska i Primorsko-goranska županija. Odluku o novoj uredbi o prelasku granice slovenska je vlada donijela u četvrtak.

Od ponedjeljka će se cijela Hrvatska i Italija, osim Kalabrije, smatrati crvenom zonom za Sloveniju. Ljubljana s narančaste liste briše Istru i Primorsko-goransku županiju, koje tako idu u „crveno“ poput ostatka Hrvatske, prenosi portal Radija Capodistria.

Naime, dosad je na crvenoj listi bilo 14 hrvatskih županija, a od ponedjeljka im se pridružuju i gore spomenute dvije koje su se dosad smatrale manje rizičnima.

Na tom su popisu, osim cijele Hrvatske, završile su od jučer i Mađarska, Austrija i Srbija. Oni koji žele ući u Sloveniju od ponedjeljka mogu izbjeći karantenu uz predočenje negativnog testa na koronavirus, napravljenog u ovlaštenom laboratoriju.

Međutim, Slovenija je predvidjela i niz iznimaka, uključujući onu koja omogućuje slobodan tranzit pograničnim radnicima. Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs precizirao je da se ograničenja koja reguliraju kretanje između općina, a time i migracija, primjenjuju na slovenske državljane, ali i na strane državljane sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji, prenosi Radio Capodistria.

Prošlog tjedna na granici s Hrvatskom registrirane su kilometarske kolone. Među njima su bili i mnogi strani državljani koji imaju prebivalište u Sloveniji i koji su mislili da se ograničenja na njih ne odnose.

Bez karantene ulazak je dozvoljen za ukupno 17 iznimaka, uključujući osim onih koji svaki dan putuju na posao, još i međunarodne prijevoznike, osobe u tranzitu ili članove stranih službenih delegacija.

Iznimka su također hitni poslovni razlozi te medicinske intervencije ili pregledi. Vlasnici nekretnina ili stambenih plovila, zatim stanari ili korisnici nekretnina, stambenih plovila ili parcela u kampu u susjednoj državi također mogu prijeći granicu. Neke se iznimke odnose i na članove uže obitelji i članove zajedničkog kućanstva ako putuju zajedno.

Slovenska Vlada, prenose tamošnji mediji, jučer je proširila “zelenu listu” i na nju uvrstila pet novih država – Japan, Južnu Koreju, Ruandu, Singapur i Tajland. Osobe koje imaju prebivalište ili boravište u državi sa „zelene liste“ i dolaze iz tih zemalja mogu ući u Sloveniju bez ograničenja i karantene.

Danas su u Sloveniji potvrđena 1.564 nova slučaja zaraze, a od covida-19 umrlo je još 26 ljudi. Bolnice djeluju na rubu izdržljivosti.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 2.890 novih slučajeva zaraze i broj aktivnih slučajeva sada je 15.567.

I Istarska županija je danas zabilježila svoj crni rekord s čak 88 novozaraženih. Broj aktivnih slučajeva narastao je na 451.

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 198 novozaraženih osoba, odnosno ukupno 1.552 aktivna slučaja.

Brojke govore same od sebe.

POREČANI ZA POTREBITE: Humanitarnu akciju Božićna čarolija pokrenuo kafić Indigo

VRSAR: Rezultati utakmica malih nogometaša