in

ŠOK: Snažni potresi uzdrmali Zagreb! Građani na ulicama, štete ogromne, oštećena i katedrala

8:56 Petnaestogodišnje dijete teško ozlijeđeno, potvrđeno je Hini u nedjelju u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete koje više nije pokazivalo znakove života, rekao je Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. U tijeku reanimacija djeteta u Klaićevoj bolnici

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske u nedjelju ujutro. Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6.24, a prema podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.3. Treće podrhtavanje bilo je oko 7.40, magnitude 3.7.

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali što vidjeti: odlomljene komade fasada, popadale crjepove, a ponegdje i potpuno urušene zidove.

Rodilište u Petrovoj – majke s bebama – počeo i snijeg

EMSC javlja da je magnituda potresa bila 5,3 stupnja s epicentrom sedam kilometara od Zagreba.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpjela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama naših čitatelja, došlo je do urušavanja lifta u neboderu u Ulici braće Domany.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri… U nekim dijelovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa diljem metropole mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, točno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi izuzetno jak potres. EMSC je u svojem preliminarnom izvješću naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I nakon ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene diljem grada, a čini se da su nastale i neke nove štete. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci. Potres su, prema izvješćima čitatelja Jutarnjeg, osjetili i u većem dijelu sjeverne Hrvatske, Banovine i Podravine.

8:07 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut potvrdio je za HRT da ima ozlijeđenih osoba, ali da je uglavnom riječ o lakšim slučajevima. Kazao je i da je u Adžijinoj ulici došlo do urušavanja te da ima zatočenih ljudi zbog čega su na teren poslani vatrogasci.

Iz pozivnog centra zagrebačkih vatrogasaca doznaje se da na području grada ima zatočenih osoba. Službenici javljaju da nema potvrđenih informacija o žrtvama.

Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić potvrdio je da je ozlijeđeno jedno dijete na koje je pao dio krova.

Poreč

Na snagu stupila ZABRANA OKUPLJANJA NA JAVNIM MJESTIMA

NOVA ODLUKA: Svim trgovinama kojima je dopušten rad dodatno skraćeno radno vrijeme!