in

SOLIDARNOST: Kinezi sletjeli u Rim s velikim količinama medicinske opreme i ekspertnim timom za koronavirus

U četvrtak navečer zrakoplov iz Kine sletio je u Rim s 9 najboljih stručnjaka i velikom količinom pomoći koju je kineski Crveni križ poslao talijanskom, a koji će to pak proslijediti svojoj vladi, odnosno distribuirati volonterima koji su angažirani u borbi protiv koronavirusa, prenose talijanski mediji.

Na tom je letu bilo čak 9 paleta s respiratornim materijalima, elektrokardiografima, desecima tisuća maskica i drugom opremom. Mediji prenose da su donijeli 100.000 maskica, 20.000 zaštitnih odijela, 50.000 briseva za testiranje i još mnogo toga.

Stiglo je 9 – 6 muškaraca i 3 žene na čelu s potpredsjednikom Kineskog Crvenog križa Yangom Huichuanom i slavnim profesorom kardiopulmonalne reanimacije Liangom Zonganom. Grupa je to pedijatara, medicinskih sestara i drugih osoba koje su upravljale kriznim stožerom za koronavirus u Kini. Domaćin grupe bit će talijanski Crveni križ.

„Međunarodni pokret Crvenog križa još je jednom pokazao važnost umrežavanja“, rekao je Francesco Rocca, predsjednik talijanskog Crvenog križa i Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

„Zahvaljujući velikodušnoj donaciji Kineza možemo dati prvi konkretan odgovor na potrebe naših bolnica i zdravstvenih radnika koji su u velikoj patnji. Na raspolaganju nam je uz maskice i druga oprema koje omogućuju našim volonterima siguran rad. Sigurno ne rješavamo sve, ali to je konkretan i brz odgovor, aktiviran u roku od 48 sati“, naglasio je Rocca, a prenose talijanski mediji.

Zbog velikog interesa javnosti ministarstvo objavilo stanje robnih zaliha: Evo za koliko imamo

Hrvatska pošta najavila skraćeni rad svojih ureda po Istri – donosimo radno vrijeme za sve