in

SPORAZUM GRADA POREČA I PULSKOG FET-a: Studenti odsad mogu lakše i brže na praksu u gradsku upravu i privatne tvrtke

Loris Peršurić i Robert Zenzerović/Foto Tanja Kocijančić

Sporazum o uspostavljanju i razvijanju suradnje između Grada Poreča i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli potpisali su danas u gradskoj palači gradonačelnik Loris Peršurić i dekan Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Robert Zenzerović.

Kako je istaknuto, sporazum podrazumijeva trogodišnju suradnju na području organizacije stručne prakse u Gradu Poreču, održavanja predavanja stručnjaka iz Poreča na Fakultetu, realizaciju tematskih istraživanja, zatim izradu znanstvenih i stručnih projekata, organizaciju seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa, okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti, redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje, te druge oblike poslovne suradnje. 

Gradonačelnik je istaknuo da su već surađivali s FET-om, koji im je prije nekoliko godina izradio Strategiju razvoja gospodarstva Poreča, ali da je ovim sporazumom suradnja dosegnula višu razinu. Studentima će se omogućiti praksa u javnoj upravi. K tome, dodao je, gradska uprava ima potrebu za mlađim suradnicima zbog velikog obima posla.

Zenzerović je naglasio da su takvi sporazumi logičan slijed, odnosno iskorak prema jedinicama lokalne samouprave.

-Studentima se omogućuje da svoja teorijska znanja primijene u praksi, te da se jače povežu sa zajednicama u kojima žive i da naposljetku u njima i ostanu živjeti. Poreč se ističe velikim brojem poduzetnika, a naš fakultet promiče kulturu samozapošljavanja u poduzetništvu. Imamo i studentski inkubator sa sedam poduzeća koji odlično funkcionira i na njega smo jako ponosni, podcrtao je dekan.

Dodao je da su prije godinu dana krenuli s praksom studenata u hotelijerskim tvrtkama i kod touroperatora, a moguće je u realnom sektoru izrađivati diplomske radove ili pak odraditi dobrovoljnu praksu. Pri fakultetu imaju Centar za karijere kojemu se poslodavci koji su zainteresirani mogu javiti i onda im se preporučuju studenti. S gospodarstvenicima je dogovoreno da će studenti odraditi minimalno 80 sati tijekom akademske godine, ali to na kraju ovisi o potrebama i mogućnostima poslodavaca.

-Međutim, i javni sektor treba svježi kadar, pa će i Gradu i studentima dobro doći ova praksa. Na fakultetu imamo niz smjerova a za javne uprave preporučujemo studente smjerova ekonomija i financijski menadžment. U realnom sektoru pak najtraženiji su ne samo studenti turizma, nego i financija, marketinškog upravljanja i informatičkog menadžmenta, naveo je Zenzerović.

Zaključio je da su napravili istraživanje koje je pokazalo da se čak 88 posto studenata FET-a nakon što diplomiraju uspije zaposliti u roku od pet mjeseci, što smatraju izvrsnim.

TAR: Općina dijeli pince penzionerima 17. i 18. travnja

traktor pixabay

Grad NOVIGRAD organizira 13. travnja tehnički pregled traktora na tri lokacije