in

Antonu Ninu Belušiću boćarska nagrada za životno djelo “Aleksandar Anzur”

Istarski boćarski savez je temeljem Pravilnika o nagradama i priznanjima na u porečkom hotelu Valamar Diamant održanoj redovnog godišnjoj sjednici Skupštine, dugogodišnjem boćarskom aktivisti iz Umaga Antonu Ninu Belušiću dodijelio nagradu za životno djelo u području boćanja “Aleksandar Anzur”. Nagrada nosi naziv prema nekadašnjem dugogodišnjem glavnom tajniku i dopredsjedniku FIB-e, te predsjedniku Hrvatskog boćarskog saveza, najistaknutijem hrvatskom boćarskom aktivisti u svijetu boćanja ikada, priopćeno je iz Istarskog boćarskog saveza.

Anton Nino Belušić rođen je 22. siječnja 1937. u Katurama nedaleko Labina. Boće je zavolio od malih nogu no krivac što se u njih krajem 70-ih godina prošloga stoljeća definitivno zaljubio je njegov veliki prijatelj, pokojni Bruno Gržić iz Poreča s kojim je nastupao na radničkim sportskim igrama bankara. Godine 1979. igrao je za koparski Boćarski klub Modri val, a 1980. prešao je u Boćarski klub Umag u kojem je, uz jednogodišnji prekid kada je bio član Boćarskog kluba Seget iz Umaga, ostao sve do današnjih dana, gotovo 40 godina.

Godine 1991. izabran je na funkciju predsjednika Boćarskog saveza Grada Umaga koju je obnašao gotovo četvrt stoljeća, sve do 2015. godine. Baveći se boćanjem stekao je brojne prijatelje i poznanike, a ostvario je i niz lijepih uspjeha među kojima posebno valja spomenuti osvojeni naslov prvaka Istre u parovima zajedno s prijateljem i suigračem Giorgiom Blaževićem.

Za svoju dugogodišnju sportsku aktivnost 1980. je dobio plaketu SOFK-e nekadašnje Općine Buje, zatim plaketu Općine Buje 1990., a 2000. je proglašen najistaknutijim sportskim djelatnikom Bujštine. Dobitnik je priznanja Hrvatskog boćarskog saveza prigodom 50. obljetnice saveza, a kao kruna za sve što je učinio za sport u svom plodnom i dugom sportskom vijeku dobio je nagradu za životno djelo u području sporta Grada Umaga 2012. godine.

Tri je godine od 2003. do 2006. obnašao funkciju predsjednika Istarskog boćarskog saveza, a bio je i član Skupštine i Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza, prioćio je IBS.

POREČ: Talentirani mladi dobitnici NAGRADE LAURUS NOBILIS – Laureati Rebeka Demarki Milanović, Aleksandra Šehanović i Adrian Zbašnik

POREČ: Dežurna ljekarna u nedjelju – 12. i 19. svibnja