in

Boćajmo u školi – finale najboljih učenika iz cijele Istre

Foto IBS

Peti puta u šest godina održavanja Pazin je bio domaćin velikog finala za Istarsku županiji projekta Istarskog boćarskog saveza pod nazivom Boćajmo u školi koji za cilj ima popularizaciju ovog sporta kod najmlađih, učenica i učenika nižih razreda istarskih osnovnih škola, te privlačenja mladih da se bave boćanjem koji u Istri ne predstavlja samo sport, već svojevrsnu kulturnu baštinu.

U dvorani pazinskog Boćarskog centra “Aleksandar Anzur” okupilo se 17 djevojčica i 18 dječaka, najbolji sa ovogodišnjih devet održanih kvalifikacijskih natjecanja kako bi pokazali svoje vještine u boćarskim tehnikama, odnosno bližanju i gađanju cilja malim boćama.

Natjecali su se mladi iz osnovnih škola Vladimira Nazora Pazin, “Vazmoslav Gržalja” Buzet, Matije Vlačića Labin, “Ivan Goran Kovačić” Čepić, Vladimira Nazora Potpićan, Poreč, Svetvinčenat, “Vitomir Širola – Pajo” Nedešćina, te Jože Šurana Višnjan – PŠ Vižinada.

I premda su pobjednici sve učenici i učenici koji uopće nastupe na ovakvim manifestacijama, nakon uzbudljivog gotovo dvosatnog natjecanja u odličnoj atmosferi pred ispunjenim tribinama pazinske boćarske dvorane na kojima su gotovo sva mjesta popunili učenici škole domaćina, OŠ Vladimira Nazora Pazin, najbolji u 2019. godini postali su:

UČENICE:

1. Natali Ratoša, OŠ “Vazmoslav Gržalja” Buzet

2. Lea Miloš, OŠ Poreč

3. Marta Milohanić, OŠ Poreč

UČENICI:

1. Noel Fero, OŠ Jože Šurana Višnjan – PŠ Vižinada

2. Josip Griparić, OŠ “Vitomir Širola – Pajo” Nedešćina

3. Leo Bernaz, OŠ “Vitomir Širola – Pajo” Nedešćina

Natjecanjem su kao i obično rukovodili nekada proslavljeni hrvatski reprezentativac i dvostruki svjetski prvak Valter Ivančić i aktualna europska prvakinja u parovima Tanja Grubiša uz asistenciju mladih polaznika pazinske škole boćanja.

Najbolji na finalnom natjecanju, osim s peharima, nagrađeni su i s prigodnim sportskim nagradama, te besplatnim boravkom u tradicionalnom kampu Istarskog boćarskog saveza predstojećeg ljeta u Poreču, saznajemo od tajnika IBS-a Kristijana Klarića.

U sklopu finala Boćajmo u školi su hrvatski juniorski reprezentativci i prvotimci Boćarskog kluba Pazin, članovi momčadi koja je ove godine osvojila juniorski momčadski naslov prvaka Hrvatske, Filip Matijašić i Dajan Jurman, demonstrirali natjecanje u vrlo atraktivnoj boćarskoj disciplini, štafetnom izbijanju.

Svojom su nazočnošću finale uveličali i svečano ga otvorili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj – Čohilj, kao i predsjednik Istarskog boćarskog saveza Franko Buda, predsjednik Boćarskog saveza Grada Pazina Jelisije Jovičić i predsjednik BK Pazin Lucijan Ujčić.

U projektu koji je osmislila dopredsjednica IBS-a Tanja Grubiša, a pretežno ga provodi školovani trener boćanja Valter Ivančić ove je godine aktivno sudjelovalo ukupno 216 učenik i učenica, nešto manje od godišnje 300-tinjak učenika koji se uključe u projekt, ali se nažalost ovoga proljeća, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, dugih kišnih razdoblja, kvalifikacijska natjecanja u pojedinim sredinama jednostavno nisu mogla održati.

U proteklih šest godine ukupno je u projekt izravno bilo uključeno 1346 učenica i učenika nižih razreda istarskih osnovnih škola, odnosno do sada je u šest godine održano ukupno 57 natjecanja, priopćeno je iz IBS-a.

Porečani na Festivalu ambasada u Pragu – susret s hrvatskom veleposlanicom u Češkoj

POČINJE LJETO U TARU – uz filmove, vino i delicije na otvorenom