in

Boćari porečke Istre slavljem protiv Vargona potvrdili vrh ljestvice

Boćari Istre Poreč u svom prvom nastupu u novoj kalendarskoj godini upisali su vrijednu pobjedu u borbi za vrh sjeverne skupine 1. Hrvatske boćarske lige. Konačan rezultat na semaforu glasio je 19:7 za domaćina koji je ovime i dalje vodeća momčad na ljestvici, uz maksimalan učinak od 6 pobjeda.

Velika se borba za početnu prednost vodila u klasičnim disciplinama na otvaranju susreta, a najuvjerljiviju je pobjedu ostvarila trojka domaćina koju su sastavljali Vedran Špelić, Elvis Barbaro i Luka Puniš koji su rezultatom 13:5 bili uspješniji od trojke Vargona u sastavu Dario Pavia, Alen Šestan i Benjamin Guštin.

U bližanju i izbijanju u krug Nenad Tadić imao je veliku priliku u korist svoje momčadi odnijeti oba boda u srazu s Rolandom Marčeljom. Ipak, nakon što je dvaput promašio boću u osmom krugu igara, tek je posljednjim pogotkom balina stigao do boda odigravši neriješeno, 26:26.

Mateo Načinović i Elvis Smolica u disciplini par klasično propustili su priliku otići u posljednje bacanje s prednošću, pa je tako pri isteku vremena rezultat glasio 6:6. Mirnije su ruke u ključnom trenutku bili gosti Davor Jelovica i Sandro Gulja, te su upisali prvi dvobod za riječku momčad.

U disciplini pojedinačno klasično Ivan Lukšić je od samoga početka držao susret na svojoj strani, povevši Joška Buterina sa 4:0 već u prvom bacanju. Iako je gostujući pojedinac kroz utakmicu hvatao korak za Lukšićem, u posljednje bacanje domaćin ulazi sa velikom prednošću 8:6. Tada su Lukšiću za pobjedu bila dovoljna tri pogotka, što je i realizirao te odveo nova dva boda u susretu na stranu Istre Poreč.

Velikih osam bodova osvojili su boćari Istre Poreč u tehničkim disciplinama, te je tako prednost od 5:3 iz prvih igara porasla na visokih 13:5 pred posljednje igre. Nadmoćnom je pobjedom tehničke igre otvorio Bruno Kraljić uz rezultat od 45 pogodaka u brzinskom izbijanju, dok je Mateo Načinović upisao poraz u srazu sa Benjaminom Guštinom.

U preciznom izbijanju odvila se dramatična završnica u kojoj su precizniji bili domaći boćari Špelić i Tadić. Nakon što je za goste Marčelja pri rezultatu 19:14 pogodio posljednjeg balina i sustigao Špelića na 19 punata, Špelić uzvraća pogotkom te rezultatom 24:19 odnosi dva nova boda svojoj momčadi. Sličan se scenarij odigrao i u srazu Tadića i Gulje, gdje je Tadić također pogotkom posljednjeg balina okrenuo susret u svoju korist i slavio rezultatom 17:13.

Domaćin je stigao do nova dva boda u štafetnom izbijanju uz 54 pogotka Načinovića i Kraljića, te je pred završnu seriju klasičnih igara osigurao najmanje neodlučen ishod susreta sa Vargonom.

Drugu seriju klasičnih igara bolje su otvorili boćari Istre Poreč uz dvije visoke pobjede u disciplini pojedinačno klasično. Načinović je u dvoboju s Marčeljom propustio prve punte svome protivniku tek pri rezultatu 12:0, a konačan rezultat glasio je 13:2. Za nijansu je manje uvjerljiv bio Špelić koji je s 12:3 svladao drugoga pojedinca gostujuće momčadi, Gulju. Posljednje je bodove za goste u susretu ostvario par kojega su činili Šestan i Buterin, dok je trojka Istre s pobjedom potvrdila konačnih 19:7.

Najbolji u redovima domaćina bili su Vedran Špelić i Bruno Kraljić s po šest osvojenih bodova, dok je Nenad Tadić pobjedi pridonio s bodom manje, odnosno pet bodova.
 
Boćare Istre slijedeće subote čeka novi izazov i gostovanje u Puli, kod aktualnog prvaka Hrvatske. Boćari Pule također su maksimalni u dosadašnjem dijelu sezone te su u četiri dosadašnja susreta upisali četiri pobjede. Istarski derbi moći ćete pratiti na službenom YouTube kanalu Hrvatskog boćarskog saveza.

 
ISTRA POREČ – VARGON 19:7
Pojedinačno klasično (6:0)   Lukšić – Buterin 8:7; Načinović – Marčelja 13:2; Špelić – Gulja 12:3
Par (0:4)   Smolica, Načinović – Gulja, Jelovica 6:7; Smolica (Barbaro), Lukšić – Buterin, Šestan 2:13
Trojka (4:0)   Špelić, Barbaro, Puniš – Guštin, Pavia, Šestan 13:5; Tadić, Križmanić (Jukić), Kraljić – Jelovica, Guštin, Pavia 12:10
Krug (1:1)   Tadić – Marčelja 26:26
Brzinsko (2:2)   Kraljić – Glavić 45:26; Načinović – Guštin 38:43
Precizno (4:0)   Špelić – Marčelja 24:19; Tadić – Gulja 17:13
Štafeta (2:0)   Kraljić, Načinović – Guštin, Glavić 54:42

Nedjelja – U Istri u zadnja 24 sata 4 novozaražene osobe, nažalost preminula žena

HAK: Kolnici mokri i skliski, mogući odroni, u prekidu nekoliko katamaranskih linija