in

Bogata sportska jesen u Novigradu – Od trčanja, futsala i plivanja do Kupa Mediterana za mažoretkinje

Kako je sjeverozapadna Istra sve popularnija turistička destinacija za profesionalne i rekreativne sportaše koji cijene odlične uvjete za rekreaciju u prirodi i sportsku infrastrukturu, Novigrad svoju posezonsku ponudu oblikuje upravo prema tom konceptu. Nudi sportske manifestacije za plivače i trkače, bicikliste, kao i za međunarodne klubove i turnire koji ovo mjesto odabiru za svoja natjecanja i pripreme, ali i za uživanje i opuštanje uz kvalitetnu gastronomsku ponudu i bogatu kulturnu baštinu.

Proteklog vikenda, u subotu 8. listopada, održao se Novigrad Cittanova Run, međunarodna utrka na kojoj se natjecalo oko 400 trkača u polumaratonu od 10 km i u utrci na 5 km u muškoj i ženskoj konkurenciji te u dječjoj Fun Run utrci od 200 m i 500 m. To je bilo 5. izdanje utrke koju organizira hotelijerska tvrtka Aminess uz podršku Sportsko-rekreativna udruga Olimpik. Sudionici su prolazili zanimljivom trasom kroz živopisne ulice Novigrada, uz more, vinograde i maslinike. Pobjednici s najboljim rezultatima osvojili su bogate nagrade, kao što su sedmodnevni smještaj i vikend boravci u hotelima i kampovima, te vrijedne poklon pakete.

Foto Aminess Novigrad

Upravo u subotu Novigrad su napustili talentirani mladi nogometaši i buduće nogometne zvijezde svjetski poznatih klubova koji su se natjecali na 5. izdanju Istria Youth Cupa. Na nogometnim terenima u Novigradu i Medulinu od 4. do 7. listopada održao se jedan od najznačajnijih međunarodnih nogometnih turnira za kategorije do 16 godina, a ove godine su se u jakoj konkurenciji borili klubovi:  U16 Reprezentacija Hrvatske, FC Basel, AC Monaco FC, FC Rangers, LA Galaxy, Ferencvarosi TC, Manchester City FC, FC Red Bull Salzburg. 160 mladih nogometaša u pet dana odigralo je 16 utakmica koje je pratila zainteresirana publika, kao i intenzivne treninge uoči zahtjevne nogometne sezone. Pobjednik turnira je već poznati novigradski gost Manchester City FC. Ovogodišnje pokroviteljstvo Hrvatskog nogometnog saveza, Turističke zajednice Istarske županije, Grada Novigrada, TZG Novigrada i TZO Medulina, kao i drugih velikih sponzora poput Aminessa i Arena Hospitality Group, dovoljno govori u prilog sve većoj važnosti ovog turnira, jednog od najznačajnijih u regiji za kategoriju mladih nogometaša.

Ali to nije sve što se tiče međunarodnog nogometa! Novigrad je bio domaćin i Futsal turnira od 6. do 9. listopada. Igrači dvoranskog nogometa iz SAD-a, Francuske, Češke, Slovenije odmjerili su svoje snage u Sportskoj dvorani Novigrad. Među navijačima u publici bili su Novigrađani iz cijele Hrvatske, točnije iz 4 Novigrada, koji se već desetljećima druže, svake godine u drugom Novigradu. I oni su dio vikenda proveli u sportskim aktivnostima, igrajući mali nogomet, košarku, odbojku na pijesku. Moglo se uistinu steći dojam da sezona u Novigradu neće tako skoro završiti, što je i cilj Turističke zajednice Grada Novigrada, koja potiče i sufinancira sva događanja koja se spominju u ovom priopćenju.

Novigradska sportska jesen započela je puno ranije, još 24. rujna, s cijenjenim europskim plivačkim natjecanjem u otvorenim vodama Alpen Adria Swim Cup koje je okupilo oko 150 natjecatelja iz Austrije, Njemačke, Slovenije pa čak i iz SAD-a. Natjecali su se u disciplinama 10.000 m, 5.000 m, 3.400 m1.700 m plivajući uzduž obalnog dijela od plaže Aminess hotela do gradske plaže u centru grada. Manje ambiciozni plivači mogli su sudjelovati u kategoriji „svi plivaju“ na stazi duljine 500 m, dok je za one mlađe organizirana dječja utrka na 300 m.

Novigrad je od strane organizatora odabran kao idealna destinacija za održavanje zadnje etape Alpen Adria Swim Cupa jer nudi izvanredne uvjete za ovu vrstu plivačkog natjecanja. Zahvaljujući njegovom zaštićenom položaju, plivačima omogućuje mirno more i ugodnu temperaturu mora i zraka u čudesnom mediteranskom okruženju. Cilj Novigrada je da ova sportska manifestacija postane jedna od glavnih manifestacija na plivačkoj sceni na otvorenim vodama koja će okupljati velik broj natjecatelja i iz Hrvatske i iz okolnih zemalja.

Sportska jesen će tek simbolično završiti u drugom dijelu listopada jer ova destinacija je u sva godišnja doba idealna za bilo koji oblik rekreacije i aktivnog odmora. Novigrad će prvi put biti domaćin 6. Kupa Mediterana u mažoret sportu. Natjecanje će se održati 22. i 23. listopada u gradskoj sportskoj dvorani. Više od 1.000 nadarenih djevojaka izvest će oko 200 koreografija, a svakoga dana natjecanja bit će i do 100 izvedbi. Mažoretkinje se natječu u tri dobna razreda – kadeti, juniori, seniori – u kategorijama solo, duo/trio, mini i velike formacije te defile, a u svojim izvedbama koriste rekvizite: štap, pom pom, batonflag, zastave i čak dva do tri različita rekvizita i scensku kulisu u plesu. 

U atraktivnim točkama mažoretkinja iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Češke, Italije te Bosne i Hercegovine, moći će uživati domaćini i gosti grada. U programu je i defile ulicama starogradske jezgre u subotu u 18 sati, priopćeno je iz TZ-a Novigrad.

Foto TZ Vrsar

MUSICA SACRA – U Vrsaru i Funtani Međunarodni festival zborova iz 6 država

novac pu istarska mup

IDA poziva istarske poduzetnike da iskoriste povoljne uvjete kreditiranja za razvoj poslovanja