in

BUZETSKI DANI: Talijanski formulaš Christian Merli najbrži u subotu, glavna utrka u nedjelju

Christian Merli

Buzetski dani doživljavaju svoje 40. izdanje. Legendarno brdo od Mosta do Svih Svetih i Svetog Donata te Auto klub Buzet i ovog su rujna domaćini prvenstva brdskih auto utrka pokrenutog davne 1982. godine. Utrka se održala i ratnih 90-ih, Buzećani nisu dali da se tradicija prekine. Tako je i ove „COVID godine“.

INA Buzetski dani – 18. rujna 2021.

U petak su odrađeni tehnički pregled i verifikacija, danas dva službena treninga. Na startu čak 188 vozača i vozačica u službenoj konkurenciji te njih još 52 u promotivnim vožnjama, ukupno 240 sudionika. Natjecatelji su pristigli iz 13 europskih zemalja, a pažnju plijene 23 atraktivne formule. I vrijeme se danas smilovalo. Sunce je tijekom cijeloga dana obasjavalo buzetsku kotlinu.Utrka se boduje za Prvenstvo Europe, Hrvatske i Slovenije.

INA Buzetski dani – 18. rujna 2021.

Rekord nije srušen, ali vrijeme subotnjeg najbržeg vozača itekako je brzo. Christian Merli (ITA) stazu dužine 5001 metar i s 31 tehnički zahtjevnim zavojem prošao je u vremenu od 2.07,160 minute. Merli je ujedno aktualni rekorder Buzeta. Na tron se popeo 2017. godine (2.04,63 min.) i od tada nitko ga nije nadmašio.

INA Buzetski dani – Marino Poropat – 18. rujna 2021.

U Prvenstvu Hrvatske najbrže vrijeme pripada formulašu Laszlu Szaszu, 7. u ukupnom poretku. U kategoriji I najbrži je bio Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) ispred domaćina Viliama Prodana (AK Opatija Motorsport). Inače, Pereković lovi ovogodišnji naslov državnog prvaka, a Prodan se prvi put predstavlja novom akvizicijom marke Hyundai i20 R5. Da ima talent, potvrdio je i Marino Poropat (AK Istra racing team).

Priredio je iznenađenje dana i zauzeo 3. mjesto kategorije 2. U društvu najboljih uobičajeno je i 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić (AK Ri autosport).

40. INA Buzetski dani u svoje veliko finale ulaze danas, u nedjelju 19. rujna. Prva vožnja je na rasporedu u 9, druga u 13.30 sati, a kojoj prethodi ceremonija svečanog otvaranja.

Dionica ceste od Buzeta do Prodani i Svetog Donata bit će zatvorena za javni promet od 7:30 do 18 sati. Gledateljima je dozvoljen ulazak uz jedan od tri uvjeta: covid putovnicu, brzi antigenski test ili dokaz o preboljelom virusu.

Natjecanje je moguće pratiti pute live streaminga na sljedećem linku:https://vimeo.com/606370763

maskice korona covid

Malo novozaraženih u nedjelju, ali više od tisuću ljudi u samoizolaciji

POREČ 21. rujna obilježava Svjetski dan Sunca uz predavanja, likovne radionice…