in

Dan porečkog sporta: Ružici Močibob nagrada za životno djelo, donosimo popis najboljih sportaša, klubova i trenera

Foto Tanja Kocijančić - Svi nagrađeni na Danu porečkgo sporta 25-1-2024.

Večeras je u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan Dan porečkog sporta, svečanost posvećena sportu i sportašima, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja klubovima/udrugama i pojedincima za ostvarena sportska dostignuća i rezultate u prošloj godini. Donosimo popis nagrađenih.
Nagradu za Životno djelo u sportu grada Poreča dobila je dugogodišnja trenerica Ženskog kuglačkog kluba Poreč Ružica Močibob.

Foto Tanja Kocijančić - Dan porečkog sporta - Ružica Močibob
Foto Tanja Kocijančić – Dan porečkog sporta – Ružica Močibob

Najbolji trener Grada Poreča za 2023. godinu je Matej Rapić iz Jedriličarskog kluba Horizont. Najbolji sportaš je Matija Rađaković iz Rukometnog kluba Poreč, a najbolja sportašica Nataša Ravnić iz Ženskog kuglačkog kluba Istra.
Nagrada za najaktivniju sportsku udrugu dobio je Jedriličarski klub Horizont Poreč.
Najperspektivniji sportaš Grada Poreča, odnosno sportašica je Nika Fornažar iz Jedriličarskog kluba Horizont.
Najbolja momčad Grada Poreča za 2023. godinu je Boćarski klub Istra, a najbolja ekipa Ženski kuglački klub Istra.
Priznanja za sportski uspjeh u 2023. godini dodijeljena su Boćarskom klubu Špadići za osvojeno 1. mjesto u 1.A Istarskoj županijskoj ligi i prelazak u II HBL zapad, te Ženskom rukometnom klubu Poreč za osvojeno 1. mjesto u III HRL i prelazak u viši rang II HRL zapad.

Foto Tanja Kocijančić - Dan porečkog sporta - Boćarski klub Istra
Foto Tanja Kocijančić – Dan porečkog sporta – Boćarski klub Istra

Uručene su i nagrade za jubilej – 25 godina od osnivanja u ovoj godini obilježavaju Tenis klub PRO 2000 i Karate klub Finida.
Donosimo i popis perspektivnih sportaša – sportskih nada koji su ostvarili značajne uspjehe isključivo na službenim natjecanjima državne i međunarodne razine, odnosno nastupali su na međunarodnim natjecanjima kao reprezentativci Hrvatske:

Foto Tanja Kocijančić - Dan porečkog sporta - Ženski kuglački klub Istra
Foto Tanja Kocijančić – Dan porečkog sporta – Ženski kuglački klub Istra
  1. LUKA KOŠETO, ATLETSKI KLUB MAXIMVS:
  • tri srebrne medalje u bacanju koplja na kadetskim kupu i prvenstvima Hrvatske.
  1. FRANCESCA BERNOBIĆ, ATLETSKI KLUB MAXIMVS:
  • 4. mjesto u skoku u vis na kadetskom prvenstvu Hrvatske.
  1. GRESA RAMADANI, KLUB RITMIČKO-SPORTSKE GIMNASTIKE POREČ:
  • juniorska reprezentativka Hrvatske, nastupila na Svjetskom prvenstvu u Rumunjskoj, tri zlatne i dvije srebrne medalje na juniorskim prvenstvima Hrvatske, pobjednica juniorske Cro Gym lige.
  1. DORJAN BUBIČIĆ, HRVAČKI KLUB POREČ:
  • zlatna medalja na prvenstvu Hrvatske za mlađe dječake, do 65 kilograma.
  1. MATEA SEVEROVIĆ, JUDO KLUB ISTRA:
  • 5. mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske, do 52 kilograma.
  1. EVA LEONA KOMŠIĆ, KICKBOXING KLUB KING:
  • brončana medalja na juniorskom Europskom prvenstvu u Istanbulu, u disciplini kick light, do 55 kilograma, dvije srebrne medalje na seniorskom i juniorskom prvenstvu Hrvatske u disciplini kick light, do 55 kilograma.
  1. ANDREA CIRCOTA, KICKBOXING KLUB KING:
  • dvije zlatne i jedna srebrna medalja na juniorskim prvenstvima Hrvatske.
  1. LARISA GLAVINA, BODYBUILDING KLUB VELI JOŽE:
  • brončana medalja na juniorskom Europskom prvenstvu u kategoriji bodyfitness u španjolskoj Santa Sussani.
  1. DAVID NICOLETTI, JEDRILIČARSKI KLUB HORIZONT POREČ:
  • zlatna medalja na prvenstvu Hrvatske za klasu optimist i 1. mjesto u Kupu Hrvatske u klasi optimist za dječake do 12 godina.
  1. PAOLA PUŠKARIĆ, KARATE KLUB FINIDA:
  • tri zlatne medalje u kupu i prvenstvima Hrvatske za djevojčice.
  1. PETAR PUŠKARIĆ, KARATE KLUB FINIDA:
  • brončana medalja na prvenstvu Hrvatske za dječake.
  1. ALEM JUSKOSKI, MAČEVALAČKI KLUB ŠPADA:
  • dvije zlatne i jedna brončana medalja na prvenstvima Hrvatske.
  1. TIA KARABAŠIĆ, MAČEVALAČKI KLUB ŠPADA:
  • po jedna zlatna i brončana medalja na prvenstvima Hrvatske.
  1. LEO LALIĆ, NOGOMETNI KLUB JADRAN:
  • sa 20 postignutih golova drugi strijelac 1. Nogometne lige Nogometnog središta Rijeka za mlađe pionire u kojoj je momčad Nogometnog kluba Jadran osvojila 2. mjesto.
  1. MAURO TUBAKOVIĆ, SPORTSKO-RIBOLOVNO DRUŠTVO ZUBATAC:
  • srebrna medalja ekipno na kadetskom Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj.
  1. MAURO BOBANOVIĆ, KLUB DALJINSKOG PLIVANJA I SPORTSKE REKREACIJE :
  • 2. mjesto u ukupnom apsolutnom poretku u Kupu Hrvatske u daljinskom plivanju, Cro Cup, dvije zlatne i jedna brončana medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Hrvatske.
  1. ANA BOBANOVIĆ, KLUB ZA DALJINSKO PLIVANJE POREČ:
  • juniorska reprezentativka Hrvatske, nastupila na Europskom prvenstvu u Grčkoj, po dvije zlatne i srebrne i jedna brončana medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Hrvatske.
  1. LUKA MALINARICH, RUKOMETNI KLUB POREČ:
  • brončana medalja na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu.
  1. MARKO BAJAN, RUKOMETNI KLUB POREČ:
  • brončana medalja na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu.
  1. PETAR KRUPIĆ, RUKOMETNI KLUB POREČ:
  • brončana medalja na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu.
  1. LANA BRČIČ, SPORTSKO-PLESNI KLUB USB:
  • srebrna i brončana medalja na prvenstvima Hrvatske u umjetničkim plesovima
  1. DORA ŠTETIĆ, ŽENSKI KUGLAČIKI KLUB ISTRA:
  • srebrna medalja ekipno, četvrtfinale u sprintu i 2. mjesto u poretku zemalja na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu, po tri zlatne i brončane medalje na juniorskim prvenstvima Hrvatske.
  1. NINA GAŠPARINI, ŽENSKI KUGLAČKI KLUB ISTRA:
  • po jedna zlatna i brončana, te dvije srebrne medalja i 2. mjesto u ekipnom poretku zemalja na kadetskom Svjetskom kupu, tri zlatne i dvije srebrne medalja na juniorskim i kadetskim prvenstvima Hrvatske.
  1. NIKA ČAKARUN, TENISKI KLUB PRO 2000:
  • pobjednica Tenis Europe turnira u Crnoj Gori, 6. mjesto na završnoj rang-listi Hrvatskog teniskog saveza za 2023. godinu, prvakinja Hrvatske u parovima i viceprvakinja pojedinačno za djevojčice do 14 godina.
  1. PIERO RABAR, STRELIČARKI KLUB POREČ – PARENZO:
  • brončana medalja na dvoranskom juniorskom prvenstvu Hrvatske u gađanju olimpijskim lukom.

Nagrade su dodijelili gradonačelnik Loris Peršurić, njegovi zamjenici Elio Štifanić i Ugo Musizza, zatim pročelnica za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić, dopredsjednik Sportske zajednica grada Poreča i predsjednik Nadzornog odbora Dalibor Jakovčić i Kristijan Klarić, te predsjednik Gradskog vijeća Poreča Zoran Rabar.

Gradonačelnik Loris Peršurić čestitao je svim nagrađenima, ali i drugim porečkim sportašima, sportskim djelatnicima, udrugama i klubovima koji na najbolji način promoviraju svoj grad diljem Hrvatske i u inozemstvu te ga ispunjavaju ponosom.

– Danas slavimo Dan porečkog sporta, prigodu kada se okupljamo kako bismo odali priznanje najuspješnijim sportašima koji su naš grad ponosno predstavljali tijekom 2023. godine. Poreč nije samo deklarativno grad sporta, već je postao prava destinacija za pripreme, svjetske događaje i natjecanja. Imamo čast biti domaćini čak tri svjetska prvenstva u godini koja je pred nama. Ovaj uspjeh nije slučajan. On je rezultat zajedničkog truda, predanosti i strasti naših sportaša, trenera, sportskih klubova, ali i cijele zajednice koja podržava sport. Kroz ovaj period, Poreč se transformirao u središte sportskih zbivanja, a naši sportaši su prepoznati po svojim iznimnim postignućima. Kako bismo očuvali ovo sportsko uzbuđenje i pružili potporu našim sportašima, prepoznali smo važnost ulaganja u sportsku infrastrukturu. Zato mi je drago da vam mogu najaviti da je u tijeku nabava i uskoro krećemo s obnovom polivalentnih igrališta na ŠRC Veli Jože. U planu je i izgradnja novog terena u sklopu nogometnog kampusa, namijenjenog potrebama naših mladih sportaša. Mladi su temelj naše sportske budućnosti, stoga smo odlučni pružiti im najbolje moguće uvjete za razvoj njihovih vještina i talenata. Ovime želim istaknuti da je sport ne samo naša strast, već i snažan pokretač razvoja grada. Kroz ovakva ulaganja, Poreč se pozicionira kao grad koji brine o svojim građanima, podržava sportaše na njihovom putu do vrha i bit ćemo uvijek tu za vas, zaključio je gradonačelnik.

U programu su nastupili plesačica Sara Đukić iz USB-a i mladi glazbenici iz Umjetničke škole Poreč – Eva Palman, višestruko nagrađivana učenica 6. razreda Umjetničke škole Poreč uz klavirsku pratnju Karle Šain, potom David Pršurić, višestruko prvo nagrađivani učenik petog razreda, koji je potom nastupio i u kvartetu harmonika, pobjedniku državnog natjecanja, u kojem su još i Lucia Janko 5.r, Erik Petrović 6.r i Arian Matić 6.r.

Svi su nagrađeni izglasani kao dobitnici temeljem nominacije koje vrši Povjerenstvo, koji čine predsjednik, dopredsjednik, član Izvršnog odbora, te stručni suradnik Sportske zajednice grada Poreča i predstavnik medija koji prati sportska zbivanja i rezultate na području grada, sve na temelju postignutih rezultata i uspjeha ostvarenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a kandidature potvrđuje Izvršni odbor Sportske zajednice. Konačnu su odluku donijeli članovi Ocjenjivačkog suda, predstavnica gradskog Upravnog odjela nadležnog za područje sporta, svi članovi Izvršnog odbora Sportske zajednice, predsjednik i članovi Nadzornog odbora Sportske zajednice, stručni suradnik za razvoj i unaprjeđenje sporta u Sportskoj zajednici grada Poreča, predstavnik Udruge kineziologa, te predstavnici elektronskih i pisanih medija s područja Poreča.

Cijelu našu fotogaleriju možete pogledati na Facebooku klikom OVDJE

Ružica Močibob – obrazloženje
Rođena je 11.08.1947. godine u Krasici kod Buja.
U Bujama je završila osnovnu školu i gimnaziju, a kasnije je upisala Pedagošku Akademiju u Puli smjer biologija – kemija.
Prvi posao u prosvjeti bio joj je u Bujama, kasnije u Trvižu, a najduže u osnovnoj školi Tar-Vabriga najprije kao predmetna učiteljica biologije i kemije koju su učenici obožavali, a kasnije čak 23 godine kao ravnateljica te škole, sve do odlaska u mirovinu 2015. godine. Ukupno je u prosvjeti odradila 47 godina, a paralelno sa time i 45 godina u ženskom kuglačkom klubu Istra.
Ljubav prema sportu ove višestruko nagrađivane sportašice rodila se još tijekom osnovnoškolskih dana u rodnim Bujama. Tada se krenula baviti rukometom i atletikom. Posebno je vrijedne uspjehe tada postizala u disciplini skoka u vis.
Sa sportskim aktivnostima nakratko je prekinula upisom na Pedagošku akademiju u Puli i nakon čega je počela raditi. 1973. godine osnuje obitelj, dolaze dvoje djece i normalno da je sport ostao sa strane. Ipak u njoj je uvijek tinjala želja za igrom sa loptom. Preselivši se u Poreč početkom 1979. godine, odlučila je slijediti svoj poziv i potražiti sport u koji bi se mogla uključiti. Tada su bile aktualne radničke sportske igre, pa je tako dospjela do kuglane u hotelu Diamant i kuglanje joj se učinilo dobra zamjena za rukomet.
Već u trećem mjesecu te godine uz prvu registriranu kuglačicu, Zorku Dujmović, i trenerom Josipom Šimičić Lukom i još nekoliko kolegica osnuje se ženska kuglačka sekcija. Prve kuglačke nastupe imala je već na ljeto i pokazala je da će to biti njezin budući sport. Izvrsnost u ovom sportu dokazala je već dvije godine nakon toga, kada je proglašena najuspješnijom sportašicom Grada Poreča.
Veliki napredak Kluba, kao i brojne osobne pobjede, ove sportašice u čijem rječniku nećete pronaći riječi – NE MOGU-, krenuo je igrom u Istarskoj ligi od samog formiranja kluba kada je u Istri bilo čak 9 ženskih ekipa. Pritom su porečke kuglačice uvijek držale vrh ljestvice. Nakon Istarske lige uslijedila je druga liga, da bi 1995. godine ekipa ušla u Prvu ligu, gdje ponosno opravdavaju svoje visoko mjesto do današnjih dana. Te godine je Ružica bila i proglašena najboljom igračicom cijele druge lige.
Od prvog dana gđa Močibob bila je vrlo uspješna igračica Kluba, a od 2003. preuzima i ulogu trenerice, u čemu se puna znanja i iskustva pokazala jednako uspješnom. 2007. godine stječe diplomu trenera u kuglanju. Godine 2012. prihvatila se isključivo posla trenerice, koje uspješno i kvalitetno obavlja još i dan danas. Tijekom mandata 2014./15. godine bila je i izbornica reprezentacije Hrvatske za kadetkinje i mlađe juniorke na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Također od 2000. godine obavlja i funkciju tajnice Kluba. Osim igranja u dva mandata bila je članica IO SZGP i dva mandata članica IO Hrvatskog kuglačkog Saveza.
Sa ekipom pod njezinim vodstvom osim igranja u domaćem prvenstvu u svim dobnim skupinama seniorska ekipa redovito nastupa i na međunarodnim kupovima i ligi prvaka.
Ženski kuglački klub Istra koju vodi od osnutka do danas, 14 je puta proglašavana najboljom ekipom Grada Poreča, 10 puta najboljom ekipom Županije istarske, te sa međunarodnih natjecanja 13 su se puta vraćale sa peharom i medaljama.
Uz trenericu Močibob stasale su vrhunske igračice Nataša Ravnić, Marijana Liović, Katja Oplanić, sestre Tea, Dora i Nika Štetić, i sve su one neizostavne članice Hrvatske reprezentacije. Igračice Nataša i Marijana višegodišnje su dobitnice priznanja Grada Poreča i Istarske županije. Osim toga održava i Školu kuglanja za dječake i djevojčice i taj rad sa djecom joj predstavlja relaksaciju i time održava kontinuitet koji je cijelog radnog vijeka radila kao učiteljica, odnosno ravnateljica.
Za svoj dosadašnji rad i trud dobila je niz priznanja i nagrada. Više puta je proglašavana najuspješnijom trenericom Grada Poreča. Od Grada Poreča dobila je i nagradu za najboljeg sportskog radnika. Dobitnica je Plakete Grada Poreča 1997. godine za zasluge u razvoju Grada.
1998.godine Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, odlikovana je Redom Danice Hrvatske sa likom Antuna Radića.
Istarska županija nagradila ju je Nagradom za Životno djelo u sportu 2011. godine.

Svoje životne i sportske uspjehe, Ružica Močibob, dijelila je i dijeli sa svojom obitelji, koja joj je uvijek bila najveća podrška. Osim što je majka dvoje uspješnih i odraslih ljudi, nona je i malog Alexa koji je njezina najveća ljubav.
Gđa Močibob dobar je primjer kako se uz kvalitetan raspored rada, truda, volje i želje mogu dostići i naizgled nemogući ciljevi.

Nataša Ravnić – obrazloženje

  • zlatna medalja na ekipnom SP-u u Vraždinu ,
  • 9. mjesto na svjetskoj rang-listi na kraju 2023. ,
  • s klubom 4. mjesto u Ligi prvakinja,
  • s klubom 1. mjesto u NBC kupu,
  • 2. mjesto u poretku najboljih kuglačica NBC kupa,
  • s klubom 3. mjesto u 1. HKL, najbolja kuglačica 1. HKL.

Matija Rađaković – obrazloženje

  • 4. mjesto u Premijer ligi ,
  • četvrtfinale Kupa Hrvatske.

Nika Fornažar – obrazloženje
Takmiči se u klasi ILCA 4 – Laser

  • 4. mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina na juniorskom SP u klasi Ilca 4 u grčkom Volosu,
    1. mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina na juniorskom EP u klasi Ilca 4 u španjolskom Cadizu,
  • 1. mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina i 2. mjesto ukupno u Europa kupu u klasi Ilca 4,
  • zlatna medalja na juniorskom (U-18) PH u klasi Ilca 4
  • zlatna medalja na mlađejuniorskom (U-16) PH u klasi Ilca 4.

Matej Rapić – najbolji trener – obrazloženje

– trener Nike Fornažar koja je u klasi Ilca 4 u konkurenciji djevojaka do 16 i 18 godina osvojila PH, te u konkurenciji do 16 godina osvojila 4. mjesto na SP i 16. mjesto na EP,

– trener Davida Nicolettija koji je osvojio naslov prvak Hrvatske i pobjednika Kupa Hrvatske u klasi optimist u konkurenciji dječaka do 12 godina.

BOĆARSKI KLUB ISTRA POREČ:

– 1. mjesto Super HBL,

– pobjednik Kupa Hrvatske

ŽENSKI KUGLAČKI KLUB ISTRA:

– 4. mjesto u Ligi prvakinja,

– 1. mjesto u NBC kupu,

– 3. mjesto u 1. HKL .

Foto Istarska županija

Skupština usvojila prijedlog Plana razvoja Istarske županije do 2027. i zbog terana EU političara proglasila počasnim građaninom

djeca pixabay

Još danas, 26.1., predupisi u Talijansku školu Novigrad