in

Skupština usvojila prijedlog Plana razvoja Istarske županije do 2027. i zbog terana EU političara proglasila počasnim građaninom

Foto Istarska županija

U Spomen domu, u Pazinu, danas je održana 23. sjednica Skupštine Istarske županije, ujedno prva u ovoj godini, koja je započela svečanom prisegom vijećnika Dalibora Macana (SDP), a koji je zamijenio vijećnika Gorana Hrvatina, uslijed stavljanja mandata u mirovanje.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o proglašenju europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj u razdoblju 2014.-2019. godine Phila Hogana počasnim građaninom Istarske županije.

„Proglašavanjem počasnim građaninom Phila Hogana, upućujemo mu posebnu zahvalnost što se kao političar Europske unije, profesionalno i nepristrano zauzeo za rješavanje spora oko imena Teran, što je važno ne samo vinarima koji se bave proizvodnjom Terana, već i svim žiteljima Istarske županije koji štuju svoj identitet, tradiciju i povijest“, stoji u obrazloženju.

Na aktualnom satu postavljen je upit kada će biti raspisan natječaj u sklopu Fonda za pomoć manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, na što je resorni pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović odgovorio da se sredstva dodjeljuju temeljem Pravilnika, a koji je trenutno u fazi dorade kako bi bio još bolji. Naime, nakon zadnje dodjele sredstava razgovaralo se s općinama, na koje se poticaji i odnose, a koje su izrazile želju da se određene stavke razrade, odnosno da se kriteriji pojasne. Sama objava Javnog poziva očekuje se sredinom veljače ili početkom ožujka.

„Što se tiče izgradnje nove zgrade za Talijansku osnovnu školu u Novigradu proveli smo dva postupka javne nabave. Nažalost, dobili smo puno veći iznos od sredstava koja su definirana troškovnikom, tako da smo u pripremi novog postupka kroz koji dan“, odgovorila je pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, koja je najavila i da će do kraja mjeseca ili početkom sljedećeg biti raspisan natječaj za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu, a potom i onaj za studente slabijeg imovnog stanja.

Na sjednici je predstavljen te potom i jednoglasno usvojen Prijedlog Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine, a uvodno se na njega osvrnuo zamjenik župana Tulio Demetlika, a potom i ravnateljica JU „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Ivana Dragišić. Plan razvoja temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja, koji se donosi u svrhu definiranja posebnih ciljeva za provedbu dugoročnih akata strateškog planiranja, Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te sektorskih i višesektorskih strategija. Sukladno srednjoročnoj viziji razvoja te utvrđenim prioritetima, posebnim ciljevima i mjerama, ključne snage Istarske županije su visoka kvaliteta života, očuvan okoliš te inovativno i konkurentno gospodarstvo. Njena otpornost očituje se u više elemenata društveno gospodarskog razvoja, od sposobnosti ublažavanja rizika uzrokovanih klimatskim promjenama, preko diversifikacije gospodarskog sektora i inovativnog pristupa tradicionalnim industrijama, do zdravstvene i socijalne vitalnosti stanovništva kao njenog ključnog resursa. Uz daljnje promicanje uključivosti i multikulturalnosti, Istarska županija ostaje najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj te dodatno unaprjeđuje povezanost na regionalnoj razini, objavila je Istarska županija u priopćenju.

Ostale članke vezane za teme s današnje sjednice Skupštine možete čitati na linkovima:

O smjenama voditelja Doma zdravlja u Poreču i Buzetu na Skupštini Istarske županije: “Nisu ravnatelji, ni veliki bogovi”

nestali

Pronađene djevojčice koje su jučer nestale u Istri

Foto Tanja Kocijančić - Svi nagrađeni na Danu porečkgo sporta 25-1-2024.

Dan porečkog sporta: Ružici Močibob nagrada za životno djelo, donosimo popis najboljih sportaša, klubova i trenera