in

DREAM CUP u Poreču – Na međunarodni turnir stižu mladi nogometaši iz najpoznatijih prvoligaških klubova

Marko Kepčija, Nenad Velenik i Kristian Korunić - Foto Tanja Kocijančić

U porečkoj Zelenoj laguni, na nogometnim terenima preko puta kampa Bijela uvala, od 17. do 19. lipnja odvijat će se peti po redu Dream Cup Poreč, međunarodni nogometni turnir za kategorije U9 (2013. i mlađi) i U11 (2011. i mlađi), U13 (2009. i mlađi) i U14 (2008. i mlađi). Prijavljeno je oko 1.100 mladih igrača, u pratnji stotinjak trenera i oko tisuću roditelja, koji dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Češke. Sudjeluje 68 momčadi iz 28 klubova, mnogi od kojih su poznati prvoligaši iz naše i susjednih zemalja. Očekuje se da će ovaj turnir biti najveći dosad, a koliko je atraktivan govori podatak da su brojne ekipe morali odbiti zbog ograničenih smještajnih i sportskih kapaciteta.

Tim povodom organizirana je danas u Maloj vijećnici Grada Poreča konferencija za medije na kojoj su uz direktora Turističke zajednice Nenada Velenika govorili sportski direktor turnira Marko Kepčija, te u ime suorganizatora – Nogometnog kluba Jadran – njegov dopredsjednik Kristian Korunić.

Velenik je naglasio da će ovaj turnir donijeti za vikend oko 5.000 noćenja. Nije bilo lako smjestiti sve sudionike jer se zbog blagdana Tijelova i općenito odlične predsezone u Poreču nalazi velik broj gostiju. Pa je tako protekle subote, 11. lipnja, zabilježeno rekordnih 20.000 turista (samo u Poreču, bez okolnih općina!), dok ih je danas u gradu oko 18.000.

-Sportske manifestacije u zadnje dvije pandemijske godine spasile su turizam. Sportski događaji privlače velik broj ljudi, a tako je i ove godine kada je već u prvih četiri mjeseca zabilježen značajno bolji rezultat nego 2019. Organizatori sportskih evenata prvi su uveli protkole ponašanja i svi skupa pokazali kako treba organizirati velike manifestacije. I ova će godina biti sjajna upravo zahvaljujući brojnim sportskim događanjima, rekao je Velenik i dodao da i u nastavku sezone, u srpnju i kolovozu, očekuje isto tako odlične rezultate.

Od 1. siječnja do 13. lipnja ostvareno je 716.000 noćenja, što je za dva posto više nego rekordne 2019. te 172.000 dolazaka, što je pak tri posto bolje nego 2019. Najveći broj gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije. Samo je lipanj zbog odlično posloženih katoličkih praznika ostvario 9 posto više u noćenjima te 16 posto više dolazaka.

Marko Kepčija rekao je da su 2017. godine počeli s 32 ekipe a danas ih je već 68, s time da su mnoge morali i odbiti. Prvi im put dolaze momčadi iz BiH i Češke, dok ove godine izostaju timovi iz Italije i Austrije.

-Dream Cup bit će najveći dosad. U odnosu na prethodna izdanja turnira zbog velikog interesa povećan je broj momčadi u kategorijama U11 i U13, a uz to, ove godine imaju i novu kategoriju do 14 godina. Očekuju da će na turniru nastupiti više od 1.100 djece, u pratnji 100-ak trenera, a ono što posebno veseli je što im se klubovi iz godine u godinu vraćaju na turnir, čime pokazuju zadovoljstvo organizacijom, terenima i cijelim okruženjem, kazao je direktor turnira Kepčija.

-Cilj turnira je razvoj mladih nogometaša te promicanje prijateljstva i suradnje nogometaša i klubova. Vjerujemo da članovi Jadran i drugih lokalnih klubova koji sudjeluju na turniru stječu lijepo iskustvo natjecanja i druženja s vršnjacima iz drugih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, rekao je Korunić, napomenuvši da porečki klub u Školi nogometa ima čak 300 djece.

Sudionici turnira smješteni su mahom u objektima Valamra i Plave lagune, a dio u privatnom smještaju. Organizaciju potpisuju tvrtke College-Sport i Dream Sports, u suradnji s NK Jadranom Poreč, koje dogodine planiraju turnir proširiti na još više ekipa koje će igrati, umjesto tri, čak četiri dana.

Čelnici turnira pozvali su djecu i roditelje s cijele Poreštine da dođu gledati utakmice. U petak i subotu igrat će se po grupama, svaka momčad odigrat će barem pet utakmica. Završnice za sve kategorije igrat će se u nedjelju od 12.30 do 16 sati. Utakmice će biti atraktivne jer sudjeluju, osim porečkih deset ekipa, i momčadi iz Novigrada, Pazinke, Rovinja, Moele iz Umaga i Uljanika Pula, uz poznate hrvatske  klubove Osijek, Rijeka, Istra i Slaven Belupo.

Uhvaćena kradljivica – Drugoj ženi otuđila novac, parfeme…

Foto Tanja Kocijančić

Poreč: Svečano otvorena ribarnica u novom ruhu – Bespovratnim EU sredstvima do ugodnog prostora za prodavače i kupce